Správy | Aktuality | Témy

Nový, výkonnejší motor pre model Volvo FH16

Spoločnosť Volvo Trucks predstavuje nový motor D17 pre svoje ikonické nákladné vozidlo Volvo FH16. S výkonom až 780 koní a krútiacim momentom 3 800 Nm dokáže nový 17-litrový motor s ľahkosťou zvládnuť aj tie najťažšie prepravné úlohy, pričom poskytuje vynikajúcu hospodárnosť paliva a úžasnú silu. Nový motor je certifikovaný aj na pohon biopalivami. Oproti predošlému motoru si vystačí s jedným novým turbokompresorom.

Ako sme vás už informovali Volvo Trucks predstavilo novú predĺženú a aerodynamickejšiu kabínu Aero, ktorá ušetrí až 5 % paliva. Inovovaný je aj kamerový systém, ktorý je teraz s ešte lepším rozlíšením a viditeľnosťou aj v noci. Nové je aj vybavenie v kabíne – infotainment, horné skrinky a mikrovlnka. V opcii je možné pre vodičov, ktorí sú nároční sa akustický výkon audio výbavy dovybaviť vozidlo aj výkonnou audio aparatúrou. Vodič sa v tejto kabíne bude cítiť ako doma.

Nový, výkonnejší motor pre model Volvo FH16

Nový motor D17

Nepretržite jazdiť vysokou rýchlosťou s ťažkým nákladom môže byť výzva – nie však vtedy, keď nákladné vozidlo Volvo FH16 poháňa nový 17-litrový motor Euro 6 od spoločnosti Volvo. Nový motor, ktorý bol vyvinutý na tie najnáročnejšie prepravné úlohy, je dostupný v troch úrovniach výkonu: 600 koní, 700 koní a 780 koní. Krútiaci moment sa zvýšil na 3 000 Nm, 3 400 Nm a 3 800 Nm v najvýkonnejšej verzii. Vyššie úrovne výkonu a krútiaceho momentu sa premietajú do rýchlejšej odozvy motora, lepších jazdných vlastností, maximálnej produktivity a zlepšenej hospodárnosti paliva.

Motor D17 je vybavený jediným účinným turbokompresorom, ktorý zvyšuje jeho odozvu a zlepšuje zážitok z jazdy. Inovatívny patentovaný dizajn zvlneného piestu od spoločnosti Volvo optimalizuje spaľovanie a znižuje emisie. Nový vstrekovací systém zaisťuje najhospodárnejšiu možnú spotrebu paliva a zvýšený maximálny tlak vo valcoch umožňuje vysoký výkon. Výkon motorovej brzdy v celom rozsahu otáčok sa vďaka vynikajúcej odozve motora výrazne zlepšil. To prináša rýchle radenie, tým pádom aj menšie opotrebovanie brzdových doštičiek a kotúčových bŕzd, pre hospodárnejšiu jazdu z kopca.

Certifikovaný na pohon biopalivami

Nový motor D17 je certifikovaný na pohon palivom HVO (hydrotreated vegetable oil – hydrogenačne rafinovaný rastlinný olej) vo všetkých výkonových triedach. Verzia s výkonom 700 koní je rovnako certifikovaná na pohon 100 % bionaftou (B100). Prevodovka bola upravená tak, aby zvládala krútiaci moment až 3 800 Nm a hospodárnosť vnútornej prevodovky bola ďalej vylepšená pri verziách s krútiacim momentom 3 000 Nm a 3 400 Nm.

„Som presvedčený, že zákazníci a vodiči ocenia vyšší výkon motorovej brzdy a aj možnosť jazdy na HVO a bionaftu. Model D17 je skvelý motor pre skvelé nákladné vozidlo a všetci naši zákazníci, ktorí sa pri práci každý deň spoliehajú na model Volvo FH16, budú mať vedľa seba ešte výkonnejší nástroj,”

dodáva Marcos Weingaertner.

Predaj modelu Volvo FH16 s novým motorom sa začne v polovici roka 2024. Pre európske trhy a Austráliu je začiatok výroby naplánovaný v druhom polroku 2024. Nový motor je dostupný pre úplne nové vozidlo Volvo FH16 Aero a najnovší model Volvo FH16.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS Volvo Trucks

Prečítajte si aj

Back to top button