Správy | Aktuality | Témy

Návšteva vo Wieltone

Návšteva vo Wieltone. Wielton Group je popredným výrobcom návesov a prívesov v Európe. Wielton Group má päť výrobných centier: v Poľsku, Nemecku, Francúzsku, Veľkej Británii a v Španielsku, ako aj dva montážne závody v Taliansku a Rusku a dcérsku spoločnosť na Pobreží Slonoviny.

Základom úspechu Wielton Group je jedinečný obchodný multibrand, ktorý je založený na globálnom dosahu budovanom silnými, lokálnymi značkami. Skupinu tvoria renomované európske značky: poľský Wielton, francúzsky Fruehauf, britský Lawrence David, nemecký Langendorf, španielsky Guillén a taliansky Viberti. Prostredníctvom geografickej diverzifikácie a ponuky rôznorodých značiek lepšie reagujú na podmienky jednotlivých trhov a potreby zákazníkov.

Ponuka Wielton Group v súčasnosti zahŕňa 12 skupín produktov dostupných vo viac ako 800 konfiguráciách. Produktové portfólio je neustále obohacované o nové modely prispôsobené neustále sa meniacim požiadavkám, zavádzajú nové technické vylepšenia a používajú prvotriedne komponenty. Wielton Group má tiež rozsiahlu predajnú sieť. Okrem vlastných predajných pobočiek sa produkty tejto značky predávajú prostredníctvom celosvetovej siete predajcov. Vďaka rozsiahlej predajnej sieti vyšlo na cesty v Európe už cez niekoľko desiatok tisíc návesov a prívesov s logom Wielton a v súčasnosti sa jej produkty predávajú v 45 krajinách sveta.

Prečítajte si aj

Návšteva vo Wieltone

Po predaji poskytujú klientom aj profesionálnu servisnú podporu dostupnú v celej Európe a komplexné poradenstvo od dizajnérov Wielton. Vodiči môžu využiť jedno z viac ako 600 bodov v 18 európskych krajinách. Opravy vo výrobnom servise zaručujú rovnakú kvalitu ako nové produkty. Spoločnosť Wielton S.A. patrí k najvýznamnejším výrobcom návesov a prívesov v Európskej únii. Ročná produkcia výrobného závodu vo Wieluńi je takmer 10 000 kusov. V roku 2009 bola vytvorená nová divízia poľnohospodárskej techniky Wielton–Agro, zameraná na produkciu traktorových návesov a prívesov, prepravníkov balíkov a cisterien.

Výrobný závod Wielton S.A. je na vysokej technologickej a organizačnej úrovni. Skladové hospodárstvo sa riadi automatizovaným počítačovým systémom. Samozrejmosťou sú automaty na delenie materiálu a zváranie. Finálnu povrchovú úpravu lakovaním zabezpečujú striekacie roboty. Vďaka vysokej technologickej úrovni výroby ako aj kvalite použitých materiálov a komponentov Wielton poskytuje na dopravnú techniku záruku 24 mesiacov. Pri výrobe dopravnej techniky sa používajú komponenty osvedčených výrobcov. Nápravy výrobcov ADR a SAF Holland, brzdové systémy Wabco, plechy fínskeho výrobcu Rautaruukki, ťažné zariadenia Scharmüller, či bočnice rakúskeho výrobcu Fuhrmann.

Z histórie Wielton S.A.

Spoločnosť bola založená v roku 1996 vo Wieluńi. V roku 2015 spoločnosť prevzali firmu Italiana Rimorchi, v rovnakom roku sa stali majoritným vlastníkom francúzskeho konkurenta Fruehauf. Wielton sa stal jedným z troch najväčších výrobcov úžitkových vozidiel na svete v segmente sklápačov, v Európe je lídrom od roku 2014. V roku 2016 otvorili moderné inovačné centrum v sídle spoločnosti. Vstúpili aj do značiek Langendorf (Nemecko), Lawrence David (Veľká Británia), Viberti (Taliansko) či Guillén (Španielsko).

Na cesty sa už dostalo viac ako 75 000 návesov a prívesov s logom Wielton. Celá skupina Wielton už dnes zamestnáva vyše 3100 ľudí vrátane 300 inžinierov a konštruktérov v štyroch závodoch v Poľsku, Taliansku, Francúzsku a v Rusku, ktorí zabezpečujú optimalizáciu výrobného procesu a zavádzanie technologických inovácií. V súčasnej produkcii je 12 skupín výrobkov a 800 možných konfigurácií.

Sklápač z ocele HARDOX

Neustála modernizácia výroby

Vo výrobných závodoch Wielton vo Wieluńi sa vyrábajú vozidlá v troch halách. V prvej sa zhromažďujú a skladujú materiály a vyrábajú základné komponenty, v druhej sa komponenty spájajú do celkov a skupín a v tretej sa vykonávajú povrchové úpravy a na montážnej linke montujú a finalizujú návesy a prívesy. V roku 2022 zaviedli prietokový systém, lineárnu výrobu a zreorganizovali montážne linky. Zakúpili nové zariadenia na spracovanie kovov, ktoré umožňujú vlastnú výrobu komponentov.

Minimalizovali tak externé dodávky, aby sa v produkcii stali čo najviac sebestačnými. Plánujú zaviesť nové digitálne riešenia pre riadenie výroby. Cieľom je lepšia kontrola výrobných procesov, optimalizácia tempa a kvality výroby. V súčasnosti integrujú automatizáciu do etáp výroby a zlepšenie ergonómie práce. Zlepšila sa aj preprava polotovarov a komponentov vo výrobe, zapájaním automatizovaných procesov sa zvýšila presnosť obrábania a spracovania kovov.

Závod vo Wieluńi sa systematicky rozvíja a modernizuje, čo prispelo k zvýšeniu efektívnosti procesov a zvýšeniu výrobnej kapacity. Zaviedli aj stanicu výstupnej kontroly, ktorá umožňuje predĺžiť čas vyčlenený na analýzu vozidla pri jeho preberaní a vykonávať ďalšie diagnostické činnosti a vo výsledku to výrazne zvyšuje kvalitu produktov pred ich odovzdaním zákazníkovi.

Kataforézne vane

Návšteva vo Wieltone

V súčasnosti využívajú robotické zváracie linky, automatizované systémy skladovania a doplňovania zásob, ale aj unikátne technológie ako hybridné zváranie alebo využitie 3D tlače v prototypových a konštrukčných procesoch. Disponujú aj automatizovanou lakovacou linkou na antikoróznu ochranu podvozkov a skríň metódou kataforézy, ako aj modernou technológiou ohýbania a rezania plechu na výrobu oceľových komponentov návesov a prívesov, laserové a plazmové rezacie stroje a ohýbačky oceľových a hliníkových plechov rôznej hrúbky. Dôraz kladú aj na logistiku a tok materiálov v celom procese výroby, vrátane dodávateľských reťazcov.

V súčasnosti sú schopní vyrobiť 80 až 100 vozidiel denne. Wielton viditeľne napreduje a upútal nás aj vek pracovníkov – vo veľkej miere tu pracujú mladí ľudia a stredná generácia, popri Poliakoch aj Ukrajinci.
Na Slovensku začal so značkou Wielton spolupracovať Hochstaffl Slovakia a manažment Wieltonu si túto spoluprácu cení a vychádza v ústrety aj špecifickým požiadavkám Hochstaffl Slovakia, ktorý presne vie čo klienti na Slovensku požadujú. Spokojnosť je obojstranná. Dokonca vytvorili aj vlastnú verzia platového návesu Mega HOCHSTAFFL SLOVAKIA EDITION.

Čoskoro aj chladiarenské návesy

Wielton čoskoro začne vyrábať aj v Bełchatówe v závode Wielton Reefer, ktorý bude vyrábať chladiarenské návesy. Rozšíri tak svoje produktové portfólio. Wielton sa stal silným európskym hráčom a má smelé plány do budúcnosti, stratégia je ambiciózna – znásobiť produkciu. V roku 2022 vyprodukoval Wielton Group 23 180 vozidiel a do roku 2027 chcú vyrobiť až 45 000 vozidiel.

Zaverečná kontrola kvality

Editor
Peter Magerčiak
Back to top button