Motorizmus

Zlúčenie automobiliek GM a Chrysler zatiaľ nie je reálne

General Motors (GM) a Chrysler sa chceli zlúčiť a účet operácie mala zaplatiť federálna vláda. Zámer je už nereálny. Americké ministerstvo financií už s nimi nerokuje o financovaní ich fúzie. Namiesto toho intenzívne pracuje na poskytnutí pomoci celému americkému automobilovému priemyslu. Má na ňu 25 miliárd USD (753,15 miliardy SKK). Vláde ich pre sektor nedávno schválil Kongres USA.
      

Podľa predchádzajúcich správ malo ministerstvo skúmať žiadosť GM a Chrysleru, respektíve jeho väčšinového vlastníka investičnej spoločnosti Cerberus Capital Management, o úver 10 miliárd USD na realizáciu ich fúzie. O podporu však súčasne žiadal aj koncern Ford, ktorý uvádzal, že v tomto sektore treba zachovať "rovnovážny stav".
Podľa nemeckého denníka Financial Times Deutschland sa teraz pre Cerberus otvorila šanca, aby obnovil rokovania o spolupráci s automobilkami Nissan a Renault.
Volanie po štátnej pomoci americkým automobilkám je čoraz hlasnejšie. V spoločnej výzve adresovanej ministrovi financií Henrymu Paulsonovi a predsedovi Federálneho rezervného systému (Fed) Benovi Bernankemu žiadajú šiesti guvernéri, aby vznikol záchranný balík aj pre tento sektor ekonomiky, ktorý naliehavo potrebuje čerstvý kapitál.
Americké automobilky majú veľký význam pre Spojené štáty aj zo sociálneho hľadiska. Zabezpečujú totiž prácu pre ďalších 4,5 milióna Američanov mimo vlastného rezortu.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button