Motorizmus

Zisk Renaultu v 1. polroku 2008 vzrástol o 37 %

Čistý zisk francúzskej automobilky Renault v 1. polroku 2008 vzrástol o 37 %. Vedenie napriek tomu upozorňuje, že plánovaný objem predaja sa v dôsledku zhoršenia globálneho ekonomického prostredia automobilke tento rok nepodarí splniť.
 

V období od januára do júna sa čistý zisk Renaultu zvýšil medziročne o 1,46 miliardy eur (43,98 miliardy Sk) z vlaňajších 1,07 miliardy eur (32,23 miliardy Sk). V tomto výsledku nie je zarátaný príspevok z podielu v japonskej automobilke Nissan Motor za 2. kvartál 2008.
Francúzska automobilka očakáva, že tento rok predá viac ako 3 milióny vozidiel značiek Renault, Dacia a Renault Samsung, čo je menej, ako pôvodne prognózovaných 3,3 milióna áut.
Vo vyhlásení Renaultu sa uvádza, že zhoršenie makroekonomického prostredia prekonalo aj najhorší scenár, aký si riaditeľ firmy Carlos Ghosn pred dvoma rokmi, keď pripravoval prognózu, dokázal predstaviť.
Automobilka oznámila, že musí znížiť náklady a zvýšiť ceny svojich výrobkov v reakcii na drahú ropu a vstupné suroviny ako aj silné euro, vyššie finančné náklady a spomalenie veľkých európskych ekonomík.
Renault plánuje znížiť náklady o 10 %, čo podľa šéfa finančného oddelenia automobilky Thierryho Moulongueta možno preložiť ako zrušenie približne 5000 pracovných miest do roku 2010. Zároveň automobilka zdvihne ceny svojich produktov, zastaví alebo odloží projekty, ktoré nie sú prioritné, zmrazí nábor nových pracovníkov a zníži výdavky na výskum.

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button