Motorizmus

Zápas o hegemóniu vo Volkswagene bude pokračovať

Predseda dozornej rady Volkswagenu (VW) Ferdinand Piëch sa dostáva pod masívny tlak rodiny vlastníkov Porsche ale aj svojej rodiny. Chcú dosiahnuť, aby odišiel z funkcie. Zhodne o tom informujú nemecké spravodajské magazíny Spiegel a Focus.


Koncern Porsche má vo VW  31-% podiel a v blízkej budúcnosti sa chce stať jeho vlastníkom. Avšak Piëchov osud závisí na postoji vlády v Dolnom Sasku. Spolková krajina má vo Volkswagene 20-% podiel a právo veta v zásadných otázkach koncernu. Ministerský predseda Christian Wulff zrejme nie je ochotný hodiť Piëcha cez palubu.
Postoj klanu Porscheovcov a Piëchovcov proti Ferdinandovi Piëchovi sa vyostril v piatok po rozporoch, ktoré sa objavili na zasadnutí dozornej rady VW. Piëch sa na nej prekvapujúco zdržal hlasovania o návrhu predstaviteľov zamestnancov VW, aby sa dohody medzi dcérou VW Audi a Porsche stali platnými len ak ich schváli dozorná rada vo Wolfsburgu. V dozornej rade 10 zástupcov zamestnancov a 10 predstaviteľov zamestnávateľa, pričom predsedov hlas v prípade rovnosti pomeru hlasov je rozhodujúci. 
Piëch sa postavil proti záujmom vedenia Porsche, hoci je v koncerne podielnikom. Piëch sa podľa Focusu na zasadnutí dozornej rady v piatok nezúčastnil; svoje rozhodnutie jej oznámil písomne.
Medzi závodnou radou Volkswagenu vo Wolfsburgu a vedením Porsche sa už niekoľko mesiacov vedie ostrý zápas o vplyv v budúcom spoločnom podniku.
V piatok sa na demonštrácii proti pokusom Európskej komisie zmeniť zákon o Volkswagene zúčastnilo vo Wolfsburgu asi 40.000 pracovníkov zo všetkých nemeckých závodov VW. Akcia však bola zameraná aj proti vedeniu Porsche, ktoré chce po získaní kontroly na VW obmedziť práva zamestnancov spolurozhodovať o existenčných otázkach firmy.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button