Motorizmus

Vyšetrovatelia uskutočnili prehliadky v kanceláriách automobiliek FCA a CNH Industrial

Úrady v Nemecku, Taliansku a Švajčiarsku vykonali razie v kanceláriách automobilky Fiat-Chrysler Automobile (FCA) aj v kanceláriáh výrobcu nákladných vozidiel a poľnohospodárskej techniky, spoločnosti CNH Industrial. Dôvodom má byť podozrenie, že niektoré motory produkujú ilegálne hodnoty emisií. Ak sa podozrenia potvrdia, na obozre bude ďalší emisný škandál.

Podozrenia sa týkajú motorov, ktoré sa používajú vo vozidlách Fiat, Alfa Romeo, Jeep (motory 1,3l Multijet; 1,6l Multijet a 2,0l Multijet s emisnou normou EU5 a EU6) aj v úžitkových a nákladných vozidlách IVECO, ktoré patrí do koncernu CNH Industrial. Britské úrady tiež požiadali dve spoločnosti v Londýne o poskytnutie dokumentov. FCA a CNH Industrial sú kontrolované spoločnosťou Exor, holdingom, ktorý vlastní talianska rodina Agnelliovcov.

Eurojust potvrdil, že vyšetrovanie sa týka niekoľkých osôb, ktoré mohli úmyselne umožniť použitie zariadení, ktoré ovplyvňovali výsledné hodnoty emisií. Vyšetrovanie iniciovali nemecký vyšetrovatelia, ktorí majú podozrenie, že chybný softvér sa môže nachádzať až v 200 000 vozidlách. Podozrenia sa podobajú na aféru „dieselgate“, keď koncern Volkswagen upravoval hodnoty emisií tak, že v laboratórnych podmienkach spĺňali potrebné limity, v reálnej prevádzke sa ale softvér kontroly emisií deaktivoval a vozidlá produkovali vyššie emisie.

CNH Industrial aj FCA reagovali vyhlásením

Na situáciu zareagovali aj obe spoločnosti. “FCA potvrdzuje, že niekoľko jej kancelárií v Európe navštívili vyšetrovatelia v kontexte žiadosti o asistenciu od nemeckých úradov. Spoločnosť okamžite začala s úradmi spolupracovať a poskytla im plnú kooperáciu,“ píše sa vo vyhlásení FCA. V rovnakom znení vydala vyhlásenie aj CNH Industrial s dodatkom, že poskytne všetku dokumentáciu, aby splnila požiadavky úradov.

Zdroj
transport.sk
Editor
BBC, Bloomberg

Prečítajte si aj

Back to top button