Motorizmus

Viac elektriny v divízii Ford Pro

Viac elektriny v divízii Ford Pro. Na najväčšom európskom veľtrhu úžitkových vozidiel IAA TRANSPORTATION 2024 divízia Ford Pro predstavila celú škálu elektrifikovaných modelov radu Transit a úplne nový model Ranger PHEV.

Divízia Ford Pro pokračuje v ambícii presadiť svoje vedúce postavenie na európskom trhu a podčiarkuje svoj záväzok k elektrifikácii v podobe plne elektrifikovaného radu vozidiel, ktoré predstavila v polovici septembra na veľtrhu IAA TRANSPORTATION 2024 v nemeckom Hannoveri. Komplexný rad vystavených elektrických a plug-in hybridných vozidiel (PHEV) od divízie Ford Pro reprezentovala kompaktná dodávka E-Transit Courier.

Ford Pro potvrdilo mimoriadne produktívnu elektrifikovanú rodinu Transit najpredávanejším modelom E-Transit, ktorý je teraz dostupný aj vo verzii s predĺženým dojazdom, ako aj úplne novým Fordom E-Transit Custom a úplne novým Transitom Connect PHEV. Divízia Ford Pro má teraz každý model vanu k dispozícii aj s elektrickým alebo plug-in hybridným pohonom.

E-Transit Courier

Po uvedení úplne novej kompaktnej dodávky Transit Courier na trh v priebehu roka 2024 divízia Ford Pro oznámila, že elektrický E-Transit Courier je už možné objednať. Spoločnosť potvrdila využiteľnú kapacitu batérie na úrovni 43 kWh, takže elektrická dodávka má dojazd až 300 km, užitočné zaťaženie 700 kg a o 25 % väčší nákladový priestor než predchádzajúca generácia modelu Transit Courier. Nabíjanie z 10 % na 80 % trvá pomocou štandardnej DC nabíjačky s výkonom 100 kW približne 23 minút. Začiatok výroby tohto modelu je naplánovaný na koniec roka 2024.

Viac elektriny v divízii Ford Pro

E-Transit

Ako najpredávanejšia európska dvojtonová dodávka s elektrickým pohonom bude E-Transit vďaka novej verzii s predĺženým dojazdom s kapacitou batérie 89 kWh vhodnejšia pre ešte väčšie množstvo zákazníkov. V štandardnej výbave sa dodáva s tepelným čerpadlom, rýchlejším nabíjaním a dojazdom až 402 km, takže lepšie poslúži firmám, ktoré jazdia na dlhšie vzdialenosti alebo majú vyššie nároky na výkon, napríklad pri rozvoze chladených potravín. Objednávky modelu s predĺženým dojazdom začne spoločnosť prijímať v októbri a výroba sa rozbehne začiatkom roka 2025.

E-Transit Custom

Elektrická verzia najpredávanejšej jednotonovej dodávky v Európe sa už teraz sériovo vyrába v „závode budúcnosti“ Ford Otosan a vo vybraných európskych krajinách si už prvé vozidlá preberajú zákazníci. Výroba modelu Transit Custom PHEV sa naplno rozbehla, aby bol k dispozícii zákazníkom, ktorí dokážu využívať výhody hybridného pohonu.

Viac elektriny v divízii Ford Pro

Transit Connect PHEV

Na veľtrhu IAA TRANSPORTATION 2024 sa uskutočnila európska premiéra úplne novej dodávky Transit Connect, verzie s plug-in hybridnou pohonnou jednotkou. Dojazd na úrovni 118 km čisto na elektrický pohon predstavuje mimoriadne konkurencieschopnú hodnotu a ešte viac podporuje nižšie prevádzkové náklady. Zákazníci môžu využívať aj nový typ karosérie FlexCab pre posádku alebo náklad a nabíjanie jednosmerným prúdom s výkonom až 40 kW, pričom nabitie z 5 % na 80 % trvá približne 26 minút. Výroba plug-in hybridného modelu už prebieha a prvé exempláre si zákazníci prevezmú ešte túto jeseň.

Ford Transit Connect PHEV, E-Transit a Transit Custom

Úplne nový Ranger PHEV

Do Hannoveru prišiel Ford Pro aj s novým plug-in hybridným pick-upom Ford Ranger PHEV, ktorý má pôsobivú nosnosť 1000 kg a hmotnosť brzdeného prívesu až 3500 kg. Ponúka hladké spojenie benzínového a elektrického pohonu so schopnosťou nulových lokálnych emisií pri jazde v plne elektrickom režime s dojazdom 50 km. Ford Ranger PHEV je prvým hybridným pick-upom na európskom trhu.

Ford Ranger PHEV

Editor
Peter Magerčiak
Back to top button