Cestná doprava

Ford Pro na veľtrhu IAA v znamení digitalizácie

Ford Pro na veľtrhu IAA v znamení digitalizácie. Veľtrh IAA Transportation 2022 sa v stánku značky Ford Pro niesol v duchu digitálnych riešení zameraných na produktivitu, prevádzkyschopnosť a servis. Nechýbali tiež elektrické modely, ktorých ponuku doplnila novinka.

K elektrickému modelu E-Transit pribudol po svetovej premiére v Hannoveri úplne nový E-Transit Custom. Ten bude okrem plne elektrickej verzie k dispozícii aj ako plug-in hybrid (PHEV) alebo s dieselovým pohonom EcoBlue.

Nová generácia európskej jednotky

Elektrická verzia bude vybavená novou generáciou batérií, ktorá má priniesť dojazd 380 km. Palubná nabíjačka zvládne nabíjací výkon až 125 kW. Verzia PHEV dostane rovnaký plug-in hybridný pohon, aký využíva Ford Kuga Plug-In Hybrid, najpredávanejší PHEV model roku 2021. Kombinuje 2,5-litrový benzínový motor pracujúci v Atkinsonovom cykle s 11,8 kWh batériou, ktorá poskytuje čisto elektrický dojazd 57 km. Funkcia ProPower Onboard poskytuje výkon 2,3 kW pre napájanie zariadení a nástrojov priamo z vozidla.

Zástancov konvenčného pohonu poteší verzia poháňaná najnovšou verziou dieselového motora Ford EcoBlue s ponukou výkonu 110 k, 136 k, 150 k alebo 170 k. Šesťstupňová manuálna prevodovka je k dispozícii s voliteľným mechanickým samosvorným diferenciálom, ktorý zvyšuje trakciu. Chýbať však nebude ani osemstupňová automatická prevodovka, s ktorou bude maximálna ťažná kapacita 2,5 tony. Transit Custom dostane prvýkrát voliteľný pohon všetkých kolies.

Nový Transit Custom ponúkne 4 verzie – dĺžky L1 a L2 a výšky H1 a H2. Okrem panelovej dodávky bude k dispozícii dvojkabína, verzia kombi a kabína s deliacou priečkou v tvare L. Štandardom bude vstavaný 5G modem a 13-palcová dotyková obrazovka multimediálneho systému SYNC 4. Ponuky výbavy začnú verziou Base, ďalšími budú výbavy Trend, Limited, Active, Trail a Sport.

Plne integrovaný s platformou Ford Pro

Polovicu všetkých modelov Transit, predaných v Európe, tvoria prestavby. Mnohé z týchto úprav si vyžadujú integráciu s elektrickým systémom vozidla vrátane pridania ovládacích prvkov a displejov. Divízia Ford Pro preto vyvinula integračný systém Upfit. Ide o nový systém s modulom rozhrania, ktorý umožňuje bezproblémové pripojenie k elektrickému systému vozidla a okrem toho zaisťuje ovládanie systému prestavby prostredníctvom dotykového displeja systému SYNC 4. V kabíne tak nemusia byť namontované dodatočné tlačidlá a zrýchľuje sa aj doba dodania. Digitálne systémy prestavby sa navyše budú môcť prepojiť so softvérovými balíkmi Ford Pro a diaľkovo monitorovať napríklad teplotu v chladiarenských vozidlách prepravujúcich lieky alebo jedlo a nápoje.

Polovica vozidiel predaných v Európe má nejaký typ prestavby

Vyššia produktivita s FORDLiive

Ford na veľtrhu IAA Transportation 2022 predstavil aj pripojené riešenia. Pripojenie vo vozidlách zabezpečuje modem FordPass Connect so softvérovým balíkom Ford Pro Software. Doterajšie dáta ukazujú, že FORDLiive dokáže znížiť prestoje vozidiel až o 60 %. „Zvyšujúce sa náklady dostávajú našich komerčných zákazníkov pod obrovský tlak a potreba riešení produktivity nebola nikdy väčšia. Revolučná platforma Ford Pro je navrhnutá tak, aby pomohla zákazníkom znižovať náklady a optimalizovať ich fungovanie. Pri prechode na elektrické vozidlá,“ povedal na veľtrhu CEO Ford Pro Ted Cannis.

Zdroj
transport.sk
Editor
MM

Prečítajte si aj

Back to top button