Motorizmus

VDA znížilo prognózu rastu pre nemecký automobilový priemysel

Nemecký automobilový priemysel v pondelok znížil svoju prognózu rastu produkcie v tomto roku, pretože ťažkosti v dodávateľskom reťazci pretrvávajú. To naznačuje problémy pri zotavení sa z pandémie nového koronavírusu. Združenie nemeckých výrobcov automobilov VDA znížilo prognózu rastu výroby v tomto roku na 3 % z predchádzajúcich 13 %, pričom uviedlo, že v ostatných mesiacoch bola produkcia „výrazne pod očakávaniami“.

VDA najnovšie predpovedá, že sa tento rok v Nemecku vyrobí 3,6 milióna automobilov, čo je o 400.000 kusov menej ako v predchádzajúcej prognóze. Nemecký automobilový priemysel s koncernmi ako Volkswagen, Daimler a BMW sa podieľa odhadom 5 % na výkone ekonomiky a poskytuje prácu približne 800.000 ľuďom, čo z neho robí lídra medzi zamestnávateľmi v najväčšej európskej ekonomike.

Za celý 1. polrok 2021 vzrástla výroba automobilov v Nemecku o 16 % na 1,73 milióna kusov. Ale v samotnom júni klesla o 19 % pre problémy s dodávkami komponentov, najmä polovodičov, uvádza VDA. Počet zaregistrovaných nových automobilov v Nemecku sa v 1. polroku zvýšil o 15 % na 1,39 milióna kusov, dodalo združenie.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button