Motorizmus

Na Slovensku sa vytvára sieť obranného priemyslu

V stredu18. augusta podpísali spoločnosti Ray Service a Rheinmetall zmluvu o výrobe elektrických komponentov na Slovensku. Zmluva sa týka výroby a dodávok káblov a káblových zväzkov pre program Lynx KF41 maďarskej armády. Tá si v minulom roku od Rheinmetall objednala 218 bojových vozidiel pechoty Lynx, ktoré sa budú vyrábať v Nemecku a Maďarsku.

Hodnota zákazky pre prvú sériu do roku 2022 presahuje štyri milióny eur. Spoločnosť zároveň očakáva ďalšie objednávky. „Rheinmetall má veľký záujem o skutočné partnerstvo so slovenským obranným priemyslom a má cenné skúsenosti s integráciou lokálnych firiem do svojho globálneho dodávateľského reťazca,“ uvádza Oliver Mittelsdorf, viceprezident spoločnosti Rheinmetall pre predaj.

„S Ray Service máme už dlhodobú a rozsiahlu spoluprácu, ktorá sa týka našich aktivít v Austrálii, Českej republike a vo Veľkej Británii. Som preto veľmi rád, že ju môžeme rozšíriť aj na spoluprácu na Slovensku a v Maďarsku,“ dodáva Oliver Mittelsdorf. Rheinmetall sa zúčastní výberového konania v slovenskom programe akvizície bojových vozidiel pechoty, chce preto rozšíriť svoju sieť obranného priemyslu na lokálnom trhu.

Vľavo Frank Ohle, viceprezident pre nákup spoločnosti Rheinmetall a Jakub Gabriel, generálny riaditeľ Ray Service (FOTO: TS)

„Veľmi nás teší, že môžeme rozšíriť našu spoluprácu so spoločnosťou Rheinmetall v rámci maďarského programu. Najmä preto, že tým môžeme začleniť do výroby náš slovenských výrobný závod, ktorý disponuje kvalifikovanými pracovníkmi, veľmi dobrými podmienkami pre investície a úzkymi väzbami na viacero nemeckých spoločností,“ hovorí Igor Hrabovec, generálny riaditeľ Ray Service Slovensko. „Spoločnosti Rheinmetall a Ray Service nadviazali v posledných rokoch veľmi úzky a dôverný obchodný vzťah a obe firmy spolupracujú na najrôznejších medzinárodných obranných programoch,“ komentuje partnerstvo Jakub Gabriel, generálny riaditeľ Ray Service.

Frank Ohle, viceprezident pre nákup spoločnosti Rheinmetall, dodáva: „Ray Service ponúka modernú výrobnú linku a je flexibilným partnerom, ktorý nám umožňuje dokonale sa prispôsobiť miestnym požiadavkám. Vzájomná spolupráca je pre nás iba prvým krokom k tomu, aby sme na Slovensku vytvorili lokálnu výrobnú sieť.“

Zmluva o strategickej spolupráci zabezpečuje modernej platforme bojového vozidla Lynx od Rheinmetall regionálnu pomoc od spoločnosti Ray Service. Tá bude pre program Lynx a ďalšie programy nemeckej technologickej skupiny vyrábať nevyhnutné káblové zväzky, elektromechanické celky a systémy vonkajšieho osvetlenia. Rovnako bude dodávať komponenty a vybavenie tretích strán, vrátane napr. prostriedkov NBC ochrany, protipožiarnych zabezpečovacích systémov, systémov pohonu veže a pásov a pojazdových kolies.

Ray Service so sídlom v Starom Městě na Morave a v Žiline na Slovensku začal spolupracovať so spoločnosťou Rheinmetall už v roku 2011. „Obrnenec Lynx nepredstavuje iba vysoko účinné a spoľahlivé modulárne vozidlo pre moderné bojisko, teda tú pravú voľbu pre armádu, ale najmä skvelú príležitosť pre domáci priemyselný rozvoj a ekonomický rast,“ hovorí Frank Ohle. „V uplynulých desiatich rokoch sa spoločnosť Ray Service ukázala ako vysoko spoľahlivý partner s vynikajúcimi výsledkami. Úsilie a dôraz na inovatívne riešenia z nej robí cenného dodávateľa. Chceme preto naše vzájomné vzťahy prostredníctvom tejto novej dohody o strategickej spolupráci aj naďalej prehlbovať.“

Zdroj
transport.sk
Editor
TS
Back to top button