Motorizmus

Rastie dopyt firiem po operatívnom lízingu a krátkodobom prenájme vozidiel

Oživenie trhu prinieslo zo strany firiem rastúci dopyt po službách spojených s operatívnym lízingom a s krátkodobým prenájmom vozidiel.

Odložené obstarania nových vozidiel z dôvodu pandémie začínajú byť opäť aktuálne. „Preferovanou voľbou firemnej klientely je zabezpečenie mobility prostredníctvom operatívneho lízingu. Zároveň vidíme, že firmy z dôvodu stále krehkej situácie trhu zvažujú zabezpečenie mobility aj formou krátkodobého prenájmu,“ skonštatoval obchodný riaditeľ Business Lease Slovakia Michal Chudík.

Rozdiely záujmu z pohľadu veľkých, stredných či malých firiem sa vplyvom pandémie stierajú. „Veľké a stredné firmy už dlhodobo využívajú financovanie vozidlového parku cez operatívny lízing, prípadne finančný lízing. Menšie firmy, ktoré doteraz preferovali zabezpečenie mobility formou nákupu vozidla do majetku, respektíve cez bankový úver, však začínajú viac uvažovať o operatívnom lízingu,“ pokračoval Chudík.

Hoci sú trendy podľa neho v krajinách strednej Európy veľmi podobné, západná Európa je vo financovaní vozidiel formou operatívneho lízingu ďalej. Ako podotkol Chudík, čipová kríza sa dotkla celého sektora, poskytovateľov lízingu nevynímajúc. „Aktuálne čelíme predlžovaniu termínov dodaní vozidiel z dôvodu čipovej krízy v rozmedzí 2 – 4 mesiace nad rámec bežných dodacích termínov,“ dodal.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button