Motorizmus

Obrovský záujem o Defender pretrváva

Silný dopyt po produktoch automobilky Jaguar Land Rover napriek komplikovanej situácii na automobilovom trhu v minulom roku neklesal, u niektorých značiek dokonca výrazne rástol.

Automobilka odštartovala rok 2021 z hľadiska pandémie v najkritickejšom období v nitrianskom regióne. „Spolupracovali sme s vládou, dokázali sme zabezpečiť hromadné testovanie zamestnancov a zaviedli sme veľmi prísne opatrenia, ktoré platia doteraz. Vďaka tomu sa nám podarilo situáciu v Nitre zvládnuť,“ povedala manažérka pre firemné záležitosti Jaguar Land Rover Slovakia Miroslava Remenárová. Následne začal výrobu v celom automobilovom priemysle ovplyvňovať nedostatok polovodičov.

„Podarilo sa nám veľmi dobre spolupracovať s dodávateľmi, v dôsledku nedostatku polovodičov sme preto boli nútení prerušiť výrobu len trikrát a krátkodobo,“ zhodnotila Remenárová. Napriek celkovej situácii na trhu predaj niektorých značiek automobilky významne rástol. „Keď hovoríme o objeme celosvetových maloobchodných objednávok, nachádzame sa na rekordnej úrovni,“ potvrdila Remenárová. Celkový počet globálnych objednávok podľa jej slov za posledné tri mesiace vzrástol na vyše 154 000 vozidiel, čo znamená nárast o 30 000 kusov vozidiel.

Enormný je dopyt po značke Landrover Defender, ktorý sa spolu s modelom Discovery vyrába v Nitre. Aktuálne automobilka eviduje 36 000 nových objednávok. „Z Nitry vyšiel aj Defender, ktorý účinkuje v najnovšej bondovke, či špeciálna Bond edícia 300 vozidiel,“ povedala Remenárová.

Nitriansky závod rástol v minulom roku aj z hľadiska zamestnanosti. Počas náborovej kampane v letných mesiacoch prijala firma 700 nových zamestnancov, priemerný počet zamestnancov sa vlani pohyboval na úrovni 3800 pracovníkov. Spolu s automobilkou rástla zamestnanosť aj v externej firme, ktorá zabezpečuje pre Jaguar logistiku a pôsobí v areáli nitrianskej fabriky a spoločne zamestnávajú vyše 6000 ľudí.

„Ďalších 25 000 pracovných miest sme vytvorili u našich subdodávateľov naprieč celým Slovenskom,“ zhodnotila Remenárová počas výročnej tlačovej konferencie Združenia automobilového priemyslu.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button