Letecká doprava

Wizz Air predpokladá na jar väčší dopyt po cestovaní

Maďarský nízkonákladový letecký dopravca Wizz Air vykázal v 3. štvrťroku svojho finančného roka 2021/2022 prevádzkovú stratu 213,6 milióna eur. A upozornil, že strata za súčasný 4. štvrťrok bude pravdepodobne o niečo vyššia pre cestovné obmedzenia spojené s variantom omikron nového koronavírusu. Na jar však očakáva zlepšenie dopytu.

Spoločnosť uviedla, že variant omikron zasiahol dopyt v druhej časti uplynulého 3. štvrťroka. A predpovedá, že pretrvávajúca neistota v oblasti cestovania bude mať negatívny vplyv na výkon aerolínií aj v januári, februári a časti marca.

Podľa generálneho riaditeľa Wizz Air Józsefa Váradiho letecká spoločnosť zaznamenala výrazné zlepšenie dopytu v Británii po tom, čo vláda oznámila uvoľnenie pravidiel testovania na koronavírus. Očakáva tak, že britský trh aj v lete pomôže aerolíniám pri zotavovaní.

Rýchlo rastúca letecká spoločnosť využila pandémiu na zníženie nákladov a získanie dodatočných vzletových a pristávacích intervalov, tzv. slotov, aby mohla využiť očakávané oživenie toto leto. Ku koncu decembra mala likviditu 1,4 miliardy eur.

Váradi uviedol, že aerolínie plánujú v auguste a septembri o 50 % vyššiu kapacitu ako v lete 2019, čo bolo posledné leto pred vypuknutím pandémie a zavedením obmedzení.

„Investovali sme do našej siete, našich trhov, do flotily a ľudí, aby sme sa zabezpečili nielen zotavenie sa zo situácie počas ochorenia COVID-19, ale aby sme po oživení trhu využili možnosti na rast,“
povedal a dodal, že očakáva veľmi silné oživenie dopytu na jar. Poznamenal však, že je opatrný pri prognózach príjmov vzhľadom na rast vstupných nákladov na palivo, mzdy a regulačné zmeny, čo krátkodobo zvyšuje ceny cestovného.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button