Motorizmus

Porsche začne kontrolovať Volkswagen začiatkom septembra

Dávid ovládne Goliáša. Stuttgartský výrobca športových vozidiel Porsche bude mať hlavné slovo v najväčšom európskom automobilovom koncerne Volkswagen (VW).

"Od druhého septembra budeme mať absolútnu väčšinu na valnom zhromaždení akcionárov Volkswagenu," povedal novinárom šéf Porsche Wendelin Wiedeking.
Práve v druhý septembrový deň nadobudne účinnosť najnovší termínovaný obchod na získanie ďalších 5 % hlasovacích práv. "Potom príde záverečná," pokračoval a dodal, že sa potom prevzatie VW uskutoční krok za krokom. "Tu sa už nedá nič korigovať," uzavrel.
Avšak do 23. júla by mala Európska komisia (EK) rozhodnúť, či bude mať námietky proti prevzatiu Volkswagenu Porschem, alebo uvoľní cestu pripravenej obchodnej operácii. 
S prevzatím veľkej automobilky malou však musia ešte vysloviť súhlas niektoré protimonopolné úrady vo svete. Keď ich Porsche dostane, bude pokračovať v nákupe kmeňových akcií VW. Finančne silný koncern získal na uskutočnenie zámeru úvery od bánk v celkovej hodnote 10 miliárd eur (301,26 miliardy Sk).

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button