Motorizmus

Musk zvažoval predaj Tesly spoločnosti Apple, vedenie nemalo záujem

Šéf amerického výrobcu elektrických vozidiel Tesla Elon Musk uviedol, že v minulosti uvažoval o predaji firmy technologickému koncernu Apple. Šéf spoločnosti Apple však podľa neho o schôdzku nemal záujem. Musk tak reagoval na najnovšie informácie, že Apple pracuje na vývoji vlastného elektrického auta, pričom výrobu chce spustiť v roku 2024.

Ako informovala agentúra AP, Musk na Twitteri napísal, že v období, keď Tesla mala problémy, sa obrátil na šéfa Apple Tima Cooka, aby „prediskutovali možnosť prevzatia Tesly spoločnosťou Apple, a to za desatinu jej dnešnej hodnoty“. Ako dodal, „Cook sa odmietol na schôdzke zúčastniť“.

Šéf Tesly uviedol, že Cooka požiadal o stretnutie „počas najtemnejších dní programu Model 3“. Ešte v roku 2018 mala Tesla ťažkosti s dosiahnutím svojich produkčných cieľov pri vozidle Model 3 a nedokázala vykázať zisk. Odvtedy sa však situácia prudko zmenila. Po rokoch strát zaznamenáva Tesla stabilne kvartálny zisk a dodávky jej áut rastú. Jej akcie len tento rok zaznamenali rast o závratných 665 % a stala sa najhodnotnejšou automobilkou na svete. Trhová hodnota Tesly predstavovala v závere utorkového (22. 12.) obchodovania 616 miliárd USD (503,31 miliardy eur). To znamená, že Musk ponúkal Teslu firme Apple za necelých 62 miliárd USD. Spoločnosť Apple na informácie nereagovala.

Apple plánuje v roku 2024 výrobu áut, pomôcť má jej batériová technológia

Apple sa v poslednom období výrazne posunul v technológii autonómnych vozidiel a do štyroch rokov plánuje začať s výrobou osobných áut. Ich súčasťou by mala byť jej prelomová batériová technológia. Firma pracuje na výrobe vlastného auta v rámci projektu označovaného ako Projekt Titan už od roku 2014. V prvých rokoch sa spoločnosti príliš nedarilo, výraznejšie sa posunula až v roku 2019. Odvtedy pokročila do takej miery, že v roku 2024 počíta s výrobou osobného automobilu, uviedli dva zdroje oboznámené s plánmi spoločnosti. Kľúčový pre stratégiu Apple je podľa tretieho zdroja blízkeho plánom firmy nový dizajn batérie, ktorý by mohol „výrazne“ znížiť náklady a zároveň zvýšiť dojazd auta. Spoločnosť Apple sa k informáciám nevyjadrila.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button