Motorizmus

Fúziou GM a Chrysleru by prišlo o prácu asi 40.000 ľudí

V prípade fúzie koncernov General Motors (GM) a Chrysler môže prísť o prácu až 40.000 ich zamestnancov. Informoval o tom dnes newyorský denník Wall Street Journal s odvolaním sa na informovaný zdroj z automobiliek.
 

GM mal v roku 2006 vyše 265.000 zamestnancov a Chrysler okolo 66.000. V prípade dohody o fúzii by mohol nový podnik požiadať americkú vládu o vstup medzi jeho akcionárov. 
Avšak rokovania o spojení síl oboch amerických koncernov sa dostali pred nové prekážky, medzi ktoré patrí financovanie zámeru vytvoriť spoločný podnik. GM musí neustále dementovať správy o tom, že mu hrozí nesolventnosť.
Rokovania medzi vedením GM a väčšinovým vlastníkom Chrysleru – investičnou skupinou Cerberus Capital Management – s istým napätím sledujú aj v Nemecku. GM v ňom okrem iného patrí automobilka Opel. GM zamestnáva v krajine asi 26.000 osôb. Chrysler nie je ešte celý v amerických rukách. Nemeckému koncernu Daimler patrí takmer pätina podielu v Chrysleri. Vedenie Dailmeru práve v súčasnosti rokuje o jeho predaji Cerberusu, ktorý pred vyše rokom, krátko pred vypuknutím hypotekárnej krízy, kúpil od neho väčšinu v Chrysleri.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button