Motorizmus

EK začala vyšetrovať dohodu automobiliek FCA a PSA o fúzii

Európska únia (EÚ) má obavy, že zlúčenie taliansko-amerického výrobcu áut Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a francúzskej skupiny PSA Peugeot Citroën môže narušiť hospodársku súťaž v oblasti malých dodávok v 14 krajinách EÚ a Británii. Uviedli to európske protimonopolné regulačné úrady, ktoré v stredu (17.6.) začali štvormesačné vyšetrovanie dohody o fúzii.
      
Obe automobilky chcú vytvoriť štvrtého najväčšieho výrobcu vozidiel na svete, čo by im pomohlo zvládnuť spomalenie dopytu a zdieľať náklady na výrobu ekologickejších vozidiel, ktoré budú spĺňať prísnejšie predpisy o emisiách. Dohoda spojí talianske a americké značky, ako sú Fiat, Maserati, Jeep, Dodge, Ram a francúzsky Peugeot, Citroën a tiež Opel a DS pod jednou strechou.
      
Európska komisia (EK) má ale obavy z vysokého podielu zlúčenej spoločnosti na trhu s malými dodávkami. „V mnohých krajinách je spoločnosť PSA alebo FCA už lídrom na trhu ľahkých úžitkových vozidiel a ich zlúčenie by viedlo k odstráneniu jedného z hlavných konkurentov,“ uviedla EK.

Výroba v závode FCA
Zamestnanci s ochrannými rúškami na tvárach počas práce v automobilke Fiat Chrysler Automobiles v Atese v Taliansku (FOTO: TASR/AP FILE)

Podľa Komisie môže dohoda obmedziť hospodársku súťaž v Belgicku, Chorvátsku, Českej republike, Francúzsku, Grécku, Maďarsku, Taliansku, Litve, Luxembursku, Poľsku, Portugalsku, na Slovensku, v Slovinsku, Španielsku a Spojenom kráľovstve. Stanovia tiež konečný termín na rozhodnutie na 22. októbra. Oba koncerny potvrdili, že ich cieľom je uzavrieť dohodu o zlúčení do konca 1. štvrťroka 2021.
      
„Keďže ďalej napredujeme prostredníctvom našich medzipodnikových projektových tímov, budeme podrobne informovať EK a ďalšie regulačné úrady o podstatných výhodách navrhovanej fúzie pre našich zákazníkov, európsky priemysel a každú z firiem,“ uviedli v spoločnom vyhlásení. Obe automobilky počas predbežného skúmania dohody odmietli ponúknuť ústupky, ktoré by zmiernili obavy úradov z narušenia hospodárskej súťaže v EÚ. Ich dohoda už dostala zelenú v Spojených štátoch, Číne, Japonsku a Rusku.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button