Motorizmus

Daimler koncom roka preruší na mesiac výrobu

Automobilka Daimler zastaví koncom roka na viac ako štyri týždne výrobu v dvoch kľúčových nemeckých závodoch. Bežná dvojtýždňová koncoročná prestávka sa tak predĺži na dvojnásobok. Dôvodom je prudký pokles dopytu.
      

Továreň v Sindelfingene neďaleko Stuttgartu, v ktorej sa vyrábajú modely Mercedes-Benz C-, E- a S-Class, bude mať odstávku od 12. decembra do 12. januára. A závod Untertürkheim, ktorý vyrába motory a prevodovky zatvorí brány od 15. decembra do 12. januára. Mercedes-Benz tieto informácie zatiaľ nekomentoval, ale nedávno zredukoval odhad tohtoročných tržieb a zisku po výraznom znížení profitu v 3. kvartáli 2008.
Nemecké noviny Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung uverejnili ako prvé informáciu, že výrobca áut značky Mercedes vyhlásil takmer päťtýždňové vianočné prázdniny pre 36.000 zamestnancov v Sindelfingene. Za normálnych okolností trvá odstávka vo výrobe v dôsledku vianočných a novoročných sviatkov dva týždne.
Akcie Daimleru, ktoré už od začiatku roka stratili dve tretiny svojej hodnoty sa dnes prepadli o ďalších 12,1 % na 19,69 eur (593,18 Sk).
Aj nemecká automobilka Opel, ktorá patrí do koncernu General Motor a ďalší producenti áut v Európe ako sú BMW a značky Seat a Škoda, ktorá patria koncernu Volkswagen už oznámili, že znížia produkciu v dôsledku finančnej krízy, ktorá prinútila klientov priškrtiť výdavky.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button