Motorizmus

BMW pre nedostatok čipov obmedzuje produkciu v najväčšom európskom závode

BMW pre nedostatok čipov obmedzí produkciu vo svojom najväčšom európskom závode Dingolfing. Od budúceho pondelka 14. júna sa bude v závode 1 týždeň vyrábať len na jednu zmenu namiesto dvoch, uviedla v stredu hovorkyňa koncernu.

Od konca apríla sa už zrušili niektoré zmeny v závodoch BMW v Regensburgu a Oxforde rovnako ako u zmluvného výrobcu Nedcar. Teraz chýbajú čipy pre komponenty do veľkých modelov BMW, uviedla hovorkyňa. Globálny nedostatok čipov aktuálne vyžaduje pri zaobstarávaní a produkcii „denne aktualizované plánovanie“.

V závode v Dingolfingu sa vyrábajú vozidlá modelových radov 5 až 8, elektrické pohony a čoskoro aj elektromobil iX. Zatiaľ nie je stanovené, koľkých z približne 17 000 zamestnancov závodu sa výpadok druhej zmeny dotkne.
Z dôvodu nedostatku čipov sa v roku 2021 môže po celom svete vyrobiť o 3,9 milióna áut menej, odhaduje poradenská firma Alix Partners.

Predstavenstvo BMW v máji uviedlo, že pre nedostatok polovodičov a zdražovanie surovín počíta „s volatilnejším druhým polrokom“. Šéf koncernu Oliver Zipse očakáva, že nedostatok čipov môže trvať až dva roky.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button