Motorizmus

Automobilka Kia predstavila model cee’d na preteky do vrchu

Automobil Kia cee’d so vznetovým motorom 2,0 CRDi, upravený pre preteky do vrchu, dnes predstavila automobilka Kia v rámci druhého ročníka Rodinných dní spoločnosti Kia Motors Slovakia (KMS), s.r.o., v priestoroch Vzdelávacieho a tréningového centra v Gbeľanoch.
 

Podľa hovorcu spoločnosti KMS Dušana Dvořáka ide o auto z predsériovej výroby, ktoré poskytli skúsenému automobilovému jazdcovi Jaroslavovi Baránkovi. „Kia v rámci Európy nebola zapojená do motošportu, takže aj pre nás to bola nová výzva a oblasť, v ktorej sme nemali skúsenosti. Na druhej strane nám imponovalo, že Jaroslav Baránek, ktorý má skúsenosti a za sebou aj výsledky, má záujem postaviť pretekárske auto. Takže sme sa spojili a on sa rok venoval jeho príprave," skonštatoval Dvořák. Dodal, že cieľom Baránka je získať v tejto sezóne titul majstra Slovenska v pretekoch do vrchu.
Výrobný závod automobilky Kia si podľa Dvořáka počas nasledujúcich dvoch týždňov pozrie v rámci Rodinných dní spoločnosti KMS približne 2000 rodinných príslušníkov zamestnancov spoločnosti. „Chceli sme aj rodinám umožniť nahliadnuť do závodu, aby videli, kde ich súrodenci, deti, otcovia či mamy pracujú a kde trávia čas. Takisto, aby videli, aké majú vytvorené podmienky na prácu. Ale čo je najdôležitejšie, aby videli, ako vyrábajú automobily. Lebo, keď človek vidí automobil na ceste, tak si možno nevie predstaviť, čo všetko je za tým a čo ten jeho blízky robí v danom závode," povedal Dvořák.
Rodinní príslušníci sa počas dní otvorených dverí zoznámia s prácou prevádzok lisovňa, zvarovňa, montáž a motoráreň, pričom z celkového počtu by mali viac ako jednu štvrtinu tvoriť deti. „Nielen pre najmenších sme okrem iného pripravili aj sprievodný kultúrny program s kúzelníkom či vystúpením folklórneho súboru Drevár," spresnil Dvořák.
Spoločnosť KMS je prvým montážnym závodom Kia v Európe. V súčasnosti zamestnáva 2700 ľudí a vyrába tri modely Kia cee’d – 5-dverovú verziu, kombi cee’d sw a trojdverový pro cee’d ako aj športovo-úžitkový model Sportage. V roku 2008 plánuje spoločnosť KMS celkovo vyprodukovať 220.000 automobilov a na konci roka zaviesť výrobu upravenej verzie eco cee’d, ktorý dosahuje výrazné zníženie spotreby paliva i zníženie tvorby emisií.

Prečítajte si aj

Back to top button