Motorizmus

Angela Merkelová trvá na zachovaní zákona o VW aj napriek tlaku

Nemecká kancelárka Angela Merkelová aj napriek tlaku zo strany Európskej komisie (EK) trvá na zachovaní zákona o Volkswagene (VW). Dnes to povedala na zhromaždení zamestnancov wolfsburgskej automobilky.
 

"Spolková vláda stojí za zákonom o VW," povedala Merkelová pred asi 18.000 poslucháčmi. Kontroverzná 20-% blokovacia menšina, ktorá dáva spolkovej krajine Dolné Sasko právo veta, musí zostať zachovaná, tvrdí Merkelová. "To budeme pred Európskou komisiou jasne a tvrdo presadzovať." Nemecká kancelárka zdôraznila, že za týmto názorom stojí celá vláda.
Šéf podnikovej rady VW Bernd Osterloh zasa podčiarkol, že zamestnanci považujú snahy o odstránenie zákona o VW za masívny útok proti právu spolurozhodovať. "My a všetci zamestnanci chceme Európu, ktorá si skutočne zaslúži adjektívum sociálna," povedal Osterloh. "Chceme sociálnu Európu, ktorá neobetuje všetky práva a ochranu pracujúcich na oltári voľného pohybu kapitálu."
"Spolková kancelárka sem prišla práve v čase, keď sa Volkswagen stal najhodnotnejším nemeckým podnikom," zdôraznil dolnosaský krajinský premiér Christian Wulff. Dodal, že VW je úspešný vďaka podielu Dolného Saska a nie napriek tomu. EK však so svojou požiadavkou na zrušenie blokovacej menšiny Dolného Saska neuspela pred Európskym súdnym dvorom. "Preto sa nachádzame v právne čistom priestore," pripomenul Wulff.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button