Letecká doprava

Stratovosť Austrian Airlines bude vyššia, než sa predpokladalo

Rakúska letecká spoločnosť Austrian Airlines (AUA) bude mať v tomto roku zrejme vyššiu stratu, než sa doteraz predpokladalo. Vedenie v polovici roka uvádzalo, že náklady na činnosť spoločnosti budú o 70 až 90 miliónov eur (2,11 miliardy až 2,71 miliardy Sk) vyššie než príjmy. Podľa najnovšieho odhadu aerolínií, ich strata bude 100 až 125 miliónov eur (3,01 miliardy až (3,77 miliardy Sk).
 

Vedenie aerolínií odôvodňuje zhoršenie výsledkov hospodárskym poklesom, ktorý sa v nasledujúcich mesiacoch prejaví v ďalšom oslabení záujmu o služby AUA. Aerolínie uvádzajú, že straty zo zníženia počtu prepravených cestujúcich sú vyššie, než plusový efekt, ktorý prichádza so znížením ceny leteckého benzínu.
V treťom štvrťroku AUA prepravili o 3,1 % menej cestujúcich než v rovnakom období vlaňajška. V samotnom septembri dosiahol medziročný pokles dokonca 4 %.
Aerolínie, v ktorých chce vláda predať svoj 41,56-% podiel, má získať víťaz tendra ešte do konca tohto mesiaca. Vláda uvádza, že blokovací minoritný podiel zostane v "rakúskych rukách".
Do užšieho výberu záujemcov o AUA sa dostali nemecká Lufthansa, francúzsko-holandská spoločnosť Air France-KLM a ruské aerolínie S7. Experti všetkých troch spoločností začali analyzovať relevantné ekonomické, právne a iné dokumenty AUA, ktoré rozhodnú, či dajú konečnú ponuku na získanie týchto aerolínií.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button