Letecká doprava

Mocný odborový zväz súhlasil s plánom na záchranu Alitalie

Jeden z trojice najmocnejších odborových zväzov v Taliansku, Cisl, dnes "zdráhavo" podporil plán na záchranu národnej leteckej spoločnosti Alitalia. Ide o prvú známku pokroku pri rokovaniach o budúcnosti aerolínií po tom, ako odborové organizácie, ktoré zastupujú pilotov a palubný personál, odmietli záchranný plán podporiť.
 

Kľúčovou podmienkou pre realizáciu vládneho plánu na záchranu krachujúcej leteckej spoločnosti je súhlas odborov. Tie majú veľkú moc a často sa im podarilo presadiť svoju stratégiu v Alitalii. Práve odbory prekazili prevzatie aerolínií holandsko-francúzskou spoločnosťou Air France-KLM.
"Prioritou odborového zväzu Cisl je zabrániť krachu Alitalie a zachrániť 20.000 zamestnancov," uviedol šéf zväzu Raffaele Bonanni pre denník Corriere della Sera. "Pre dosiahnutie tohto cieľa sme pristúpili k dohode, ale očakávam, že investori a vláda budú súhlasiť s požiadavkami ďalších odborových zväzov," dodal.
Bonanni okrem toho navrhol, aby sa investori, ktorí získajú akcie Alitalie zaviazali, že svoje podiely päť rokov nepredajú a tiež, aby dohoda o kúpe obsahovala klauzuly, ktoré zabránia prevzatiu talianskych aerolínií prípadným zahraničným partnerom.
Plán na záchranu národného prepravcu, na ktorom sa dohodla skupina investorov, počíta s vytvorením novej leteckej spoločnosti zo zdravých častí starej Alitalie.
Taliansky kabinet koncom augusta zmenou legislatívy otvoril cestu k záchrane aerolínií. Podľa vlády by sa mala spoločnosť rozdeliť na dve časti – jedna sa bude skladať zo ziskových divízií a do nej sa bude investovať. Druhá firma prevezme záväzky a vyhlási platobnú neschopnosť. Kvôli tomu musel kabinet schváliť novelu zákona o bankrote.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button