Letecká doprava

Maďarská vláda odkladá kúpu letiska v Budapešti

Maďarská vláda odloží plánovanú kúpu letiska v Budapešti na obdobie po budúcoročných parlamentných voľbách. Podľa maďarského premiéra Viktora Orbána nie sú na to momentálne vhodné podmienky, pričom vláda musí sledovať stav rozpočtového schodku.

Od nástupu k moci v roku 2010 presadzuje Orbán návrat podnikov v strategických sektoroch ako doprava, energie, bankovníctvo, ale aj médiá, do rúk štátu. Medzi takými aktívami je aj medzinárodné letisko v Budapešti, za ktoré maďarská vláda podľa miestnych médií ponúkla zhruba 4,4 miliardy eur.

Prečítajte si aj

Teraz sa však vláda rozhodla predaj odložiť. „Musíme brať ohľad na vývoj rozpočtového deficitu,“ povedal Orbán v pondelok (13. 12.) na spoločnej tlačovej konferencii s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a predstaviteľmi stredoeurópskych krajín. Maďarská vláda očakáva tento rok rozpočtový schodok na úrovni 7,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). Práve pred blížiacimi sa voľbami však prudko zvyšuje výdavky v sociálnej oblasti.

Gyorgy Matolcsy, guvernér centrálnej banky, ktorá zápasí s vysokou infláciou zvyšovaním úrokových sadzieb, však vyzval vládu na skresanie výdavkov. Zároveň dal najavo nesúhlas s plánom kúpy letiska v Budapešti, ktorý podľa neho „predstavuje vážne finančné riziko“.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button