Letecká doprava

Lufthansa zaznamenala výraznú stratu, chystá sa prepúšťať

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa, ktorá pre pandémiu nového koronavírusu uzemnila takmer všetky svoje lietadlá, v piatok informovala, že jej prevádzková strata sa počas prvých troch mesiacov 2020 zvýšila na 1,2 miliardy eur z 336 miliónov eur v minulom roku. Varovala tiež, že strata v aktuálnom 2. štvrťroku bude ešte väčšia.

Odpisy z hodnoty aktív v súvislosti s krízou a pokles hodnoty hedžových nákupov pohonných látok budú mať ďalší významne negatívny vplyv na čistý zisk za 1. prvý štvrťrok, uviedla nemecká letecká spoločnosť. Dodala, že podrobnejšie výsledky uverejní v druhej polovici mája.

A very special mission for six of our A330 – to deliver urgent medical products and to maintain the global supply…

Uverejnil používateľ Lufthansa Piatok 24. apríla 2020

Šéf Lufthansy Carsten Spohr okrem toho v piatok vyhlásil, že aerolínie počas tzv. koronakrízy znížia počet pracovných miest o 10.000 a zredukujú flotilu približne o 100 lietadiel. Doteraz hovorila Lufthansa o možnom zrušení 7000 pracovných miest. V rámci opatrení prijatých v reakcii na pandémiu pritom počíta so zatvorením dcérskej spoločnosti Germanwings.
Pred vypuknutím pandémie mala najväčšia letecká spoločnosť v Európe zhruba 130.000 zamestnancov a 760 lietadiel. Spohr pritom očakáva, že sa Lufthansa zotaví až v roku 2023.

„Boli sme prvým odvetvím, ktoré zasiahla táto globálna kríza, a letectvo bude patriť medzi posledných, ktorí sa z nej dostanú,“ poznamenal. Lufthansa vo štvrtok (23. 4.) oznámila, že krízu nedokáže sama prekonať. Len na splatenie úverov potrebuje viac ako 1 miliardu eur ročne. Momentálne rokuje o štátnej pomoci.

Prečítajte si aj

Back to top button