Letecká doprava

Lufthansa má záujem o kúpu AUA, sleduje aj situáciu AlitalieNeme

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa má záujem rokovať o kúpe rakúskych aerolínií Austrian Airlines (AUA). Uviedol to dnes člen predstavenstva Lufthansy Stefan Lauer. Zároveň potvrdil, že nemecké aerolínie pozorne sledujú aj vývoj okolo talianskej štátnej leteckej spoločnosti Alitalia.
 

Rakúska vláda tento týždeň oznámila, že predá časť svojho podielu v AUA, ale najmenej 25-% balík akcií si ponechá. Štát vlastní v rakúskych aerolíniách 43-% podiel, ktorý má hodnotu približne 145 miliónov eur (4,39 miliardy Sk). Skupina rakúskych bánk a poisťovní má ďalších 7 % akcií AUA a samotné aerolínie kontrolujú 3 % svojich akcií.
Lufthansa má podľa Lauera záujem o kúpu AUA, ak ju rakúska vláda pozve k rokovaciemu stolu. Podľa neho správny model na prevzatie AUA je ich integrácia do nemeckých aerolínií, ale tak, aby si zároveň udržali svoju nezávislosti.
Nemecká letecká spoločnosť sa okrem rakúskych aerolínií zaujíma aj o kúpu podielu v Alitalii. Nemecké aerolínie však vyčkávajú, ako sa rozhodne talianska vláda, či vyhlási bankrot štátneho prepravcu, alebo nie. Lauer sa domnieva, že v súčasnej situácii, keď okolo ďalšieho osudu talianskych aerolínií vládne neistota, by nebolo správne predložiť Alitalii ponuku na prevzatie. Priznal však, že Lufthansa vývoj v Taliansku sleduje.
Samotná Lufthansa momentálne bojuje s inými problémami. Piloti na jej regionálnych linkách CityLine dnes po polnoci opäť vstúpili do 36-hodinového štrajku za vyššie mzdy.
Podľa Lauera Lufthansa pocíti finančné následky série štrajkov. Okrem pilotov sa totiž zvýšenia platov domáhal aj pozemný a palubný personál. Letecká spoločnosť tiež očakáva, že v dôsledku spomaľovania svetovej aj nemeckej ekonomiky sa koncom roka správanie konzumentov zmení. Aerolínie napriek tomu zatiaľ neznížili svoje očakávania a chceli by dosiahnuť vlaňajší prevádzkový zisk 1,38 miliardy eur (41,57 miliardy Sk).

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button