Letecká doprava
Dôležitá správa

Leteckí nadšenci zachránili Fokker 100 „Bratislava“

Lietanie fascinuje mnohých z nás. Existujú však fanúšikovia letectva, ktorých láska k tomuto odvetviu a k lietadlám je taká veľká, že ochotne obetujú svoj voľný čas, energiu a neraz aj finančné prostriedky na to, aby napríklad zachránili lietadlo, ktoré je určené na zošrotovanie. Vďaka takýmto nadšencom sa podarilo zachrániť lietadlo Fokker 100, ktoré bolo súčasťou flotily aerolínií Austrian Airlines a so Slovenskom ho spájalo jeho meno – Bratislava.

Po skončení svojej životnosti sa Fokker 100 nesúci názov nášho hlavného mesta ocitol v hangári Austrian Technik Brtaislava, kde ho mali rozobrať a pripraviť na zošrotovanie. To sa však napokon nestalo. Jeho príbeh nabral iný spád po tom, ako sa na letisku M. R. Štefánika v Bratislave konala tlačová beseda ministra dopravy a výstavby Andreja Doležala. Na túto tlačovú besedu, spojenú aj s prehliadkou priestorov spoločnosti Austrian Technik Bratislava (ATB) sa prišiel pozrieť aj Juraj Ondruš, predseda Občianskeho združenia Airliners.sk, združujúceho fanúšikov fotografovania lietadiel.

Tento Fokker 100 mal počas aktívnej služby meno Bratislava (FOTO: Airliners.sk)

„Počas prehliadky priestorov ATB sme v hangári videli, ako pracovníci rozoberajú jedno z lietadiel a ďalšie stáli odstavené vonku. Jedno z lietadiel smerovalo do leteckého múzea v Liptovskom Mikuláši a tak nám napadlo, že sa predstaviteľov ATB opýtame, či aj nám takéto lietadlo nedajú. Páni z ATB boli veľmi otvorení tomuto nápadu a na základe toho sme začali riešiť všetku potrebnú dokumentáciu, zisťovali sme u vlastníka lietadla, či bude ochotní nám ho darovať a napokon nám ho aj darovali,“ hovorí Juraj Ondruš.

Lietadlo malo po skončení prevádzky skončiť v šrote. Nadšenci ho však zachránili a jeho ďalším domovom bude letecké múzeum v Slávnici (FOTO: Airliners.sk)

Je pre vás prekvapujúce, že sa stačilo opýtať a lietadlo putovalo namiesto na šrotovisko do múzea? „Úprimne, nečakali sme, že nám povedia nech sa páči, zoberte si ho. Bolo to pre nás veľmi milé prekvapenie,“ hovorí Juraj Ondruš. Presun lietadla však nie je zadarmo a bolo potrebné zohnať financie na jeho presun. „Lietadlo sme začali rozoberať a zároveň s tým sme začali riešiť ponuky na jeho transport. Mali sme niekoľko ponúk, z ktorých najlepšia pre nás bola ponuka spoločnosti IQ Trans z Košíc. Navyše, IQ Trans zabezpečovala aj prepravu prvého lietadla do Liptovského Mikuláša, takže poznali lietadlo, vedeli čo treba riešiť a mali potrebné skúsenosti. Oslovili sme teda ich a keď sme mali finálnu cenovú ponuku, urobili sme verejnú zbierku. Išlo o klasický crowd funding ako ho poznáme kdekoľvek vo svete, v Českej republike napríklad takto zbierali peniaze na záchranu TU-154 z Nagana,“ približuje Juraj Ondruš.

Fokker 100 v priestoroch Austrian Technik Bratislava (FOTO: Airliners.sk)

Zbierka na lietadlo stále beží. Z doteraz vyzbieraných peňazí sa zaplatil transport lietadla z bratislavského strediska ATB do Slávnice, teraz pôjde o to, do akého stavu sa ho z ďalších prostriedkov podarí dostať. „Záleží od toho, či sa nám podarí vybaviť nejaké vnútorné vybavenie. Momentálne je lietadlo vo vnútri rozobraté, veľa toho v ňom nie je. Je tam podlaha, bočné steny sú zakryté, teraz ešte vnútorné vybavenie riešime s ATB, vieme, že napríklad sedačky nebudú, takže skôr to vyzerá tak, že bude iba vystavené zvonku. Momentálne je lietadlo zvonku prelepené, logá Austrian Airlines boli strhnuté a teraz je otázka, ako to dopadne. Kedysi existovala letecká spoločnosť Slovak Airlines, ktorá používala lietadlá Fokker 100, mala dokonca jeden Fokker 100, ktorý mal špeciálne zafarbenie, takže zvažujeme, že ak sa nám podarí vyzbierať dostatok prostriedkov, radi by sme ho dali do takej livreje, v akej bolo svojho času lietadlo Slovak Airlines. Bude závisieť od toho, koľko peňazí to bude stáť a koľko sa nám podarí vyzbierať,“ vysvetľuje Juraj Ondruš.

S prevozom lietadla pomáhala nadšencom dopravná spoločnosť IQ Trans (FOTO: Airliners.sk)

Vďaka patrí všetkým zúčastneným aj všetkým prispievajúcim

Ako hovorí Juraj Ondruš, toto všetko by nebolo možné bez podpory ľudí, ktorí prispeli do verejnej zbierky, za čo im celé Občianske združenie Airliners.sk veľmi pekne ďakuje. Rovnako vyzdvihol Juraj Ondruš aj profesionalitu spoločnosti IQ Trans, ktorá zabezpečovala presun. „Celý transport bol neuveriteľne prepracovaný, chalani z IQ Trans sú obrovskí profesionáli, veľmi nám pomohli. Lietadlo sme mali mať naložené ráno, nedarilo sa nám ho však rozmontovať, do poslednej chvíle sme nevedeli, ako to dopadne, aj vďaka ich pomoci sme ho však dokázali naložiť, bolo to niečo úžasné.“

Preprava lietadla je vždy veľkou výzvou, pomohli však bohaté skúsenosti ľudí z IQ Trans (FOTO: Airliners.sk)

Nájdete ho v Slávnici

Fokker 100 „Bratislava“ našiel svoj nový domov v leteckom múzeu na letisku v Slávnici. „Teší nás, že môžeme rozšíriť našu zbierku o ďalší krásny kus dopravného lietadla. Celý projekt je výsledkom kvalitnej spolupráce s výnimočnými ľuďmi a jasným dôkazom, že letectvo by malo ľudí spájať, aby aj do budúcna bolo možné urobiť podobný projekt,“ povedal manažér leteckého múzea na Letisku Slávnica Michal Stráňavský. „Dúfame, že komunita fanúšikov letectva podporí náš projekt a lietadlo predstavíme verejnosti už čoskoro. Naša spolupráca s Letiskom Slávnica, ktorú sme rozbehli už v roku 2017, prinesie ovocie a návštevníci leteckého múzea budú mať k dispozícií ďalší exponát. Zároveň musíme ešte raz poďakovať spoločnosti aj Austrian Airlines Technik – Bratislava, s.r.o., bez pomoci ktorej by skončilo lietadlo v šrote,“ dodal predseda občianskeho združenia Airliners.sk Juraj Ondruš.

Zdroj
transport.sk

Prečítajte si aj

Back to top button