Letecká doprava

Investori stiahli ponuku na záchranu, Alitalia krachuje

Konzorcium investorov CAI potvrdilo, že stiahlo svoju ponuku na záchranu talianskej leteckej spoločnosti Alitalia po tom, čo odbory odmietli prijať záchranný plán v takej podobe, v akej ho investori predložili.
 

Rozhodnutie konzorcia znamená podľa pozorovateľov likvidáciu aerolínií, keďže konkurzný správca nemá v tejto situácii inú možnosť.
Talianski investori, ktorých po odmietnutí akvizície Alitalie leteckou spoločnosťou Air France-KLM na jar tohto roka získal na svoju stranu premiér Silvio Berlusconi, jednohlasne odsúhlasili odstúpenie od projektu záchrany leteckej spoločnosti. Odbory totiž odmietli pristúpiť na rozsah prepúšťania, škrtania platov, znižovania počtu lietadiel a leteckých trás.
Krach rozhovorov a podľa všetkého aj spoločnosti Alitalia bude tvrdou ranou aj pre plány a politiku Silvia Berlusconiho, ktorý chcel docieliť, aby spoločnosť prepravujúca v minulosti pápežov a operné divy ostala výhradne v rukách Talianov. Berlusconi už obvinil odbory z neúspechu rozhovorov.
Podľa starostu Ríma Gianniho Alemanna je súčasná situácia v Alitalii "najväčšou priemyselnou krízou" talianskeho hlavného mesta v novodobej histórii. Letecká spoločnosť zamestnáva vo svojich centrách na letisku Fiumicino okolo 20.000 ľudí.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button