Letecká doprava

EÚ schválila pomoc nemeckej charterovej spoločnosti Condor

Európska komisia, výkonná zložka Európskej únie (EÚ), dala v utorok opäť zelenú nemeckému balíku pomoci pre charterovú leteckú spoločnosť Condor po tom, čo súd zamietol jej predchádzajúci súhlas, ktorý napadol konkurenčný dopravca Ryanair.

Európska komisia schválila balík pomoci pre Condor vo výše 525 miliónov eur „na náhradu škôd spôsobených vypuknutím pandémie nového koronavírusu“.

„Letecký sektor bol obzvlášť tvrdo zasiahnutý rôznymi cestovnými obmedzeniami nevyhnutnými na potlačenie šírenia nového koronavírusu,“ uviedla vo vyhlásení eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.
„Opatrenia, ktoré sme schválili, umožnia Nemecku nahradiť spoločnosti Condor škody, ktoré priamo utrpela v dôsledku týchto obmedzení.“

Komisia bola nútená vydať nový súhlas s finančnou pomocou po tom, ako írsky nízkonákladový dopravca Ryanair v júni dosiahol na súde EÚ zrušenie predchádzajúceho rozhodnutia o väčšom balíku pomoci v hodnote 550 miliónov eur. Írsky dopravca tak zaznamenal vzácne víťazstvo.

Ryanair, najväčšia európska letecká spoločnosť z hľadiska počtu cestujúcich, sa pokúsila tiež zabrániť rozsiahlym záchranným balíkom pre spoločnosti Lufthansa, Air France a ďalších významných dopravcov v EÚ, väčšinou bez úspechu.

Začiatkom tohto mesiaca komisia oznámila, že opätovne schvaľuje pomoc vo výške 1,2 miliardy eur portugalskému národnému dopravcovi TAP, ktorý čelil podobným krokom Ryanairu.

Ryanair odhadol celkovú štátnu pomoc leteckým spoločnostiam, ktorú Brusel schválil od začiatku pandémie, na viac ako 30 miliárd eur, z toho 11 miliárd bolo pre Lufthansu, 10,6 miliardy pre Air France-KLM, 3,5 miliardy pre Alitaliu a 1,3 miliardy pre SAS.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button