Letecká doprava

Emirates budú lietadlá A380 využívať aj v ďalšej dekáde

Rapídny prepad leteckej dopravy, ktorý spôsobila pandémia nového koronavírusu, priviedol mnohé letecké spoločnosti k predčasnému ukončeniu prevádzky svojich obrích lietadiel. Air France ukončili prevádzku Airbusov A380, Qantas aj Lufthansa oznámili, že lietadlá A380 neplánujú využívať niekoľko ďalších mesiacov až rokov a Qantas aj British Airways ukončili aj prevádzku „Jumbo Jetov“ Boeing 747. Iným smerom idú aerolínie Emirates, ktoré plánujú flotilu lietadiel Airbus A380 využívať aj v ďalšej dekáde.

To znie na prvé počutie pozitívne, faktom však je, že Emirates nemajú príliš na výber. Letecká spoločnosť so základňou v Dubaji si objednala 123 kusov lietadiel Airbus A380, z ktorých si prevzala 115 a 8 ďalších očakáva. Emirates tak sú jednoznačne najväčším prevádzkovateľom lietadiel tohto typu na svete. Druhá v poradí, letecká spoločnosť Singapore Airlines ich má vo svojej flotile 24. Emirates do samotnej flotily lietadiel ale aj úpravy interiérov, súvisiaceho tréningu pilotov, posádky a pozemného personálu investovala spolu miliardy eur. O predčasnom ukončení činnosti svojej obrej flotily lietadiel A380 preto napriek extrémne zložitej situácii v leteckej doprave neuvažuje.

Prečítajte si aj
Airbus A380 vo farbách Emirates pojme podľa špecifikácie a úpravy od 489 do 615 pasažierov (FOTO: Emirates)

„V mnohých ohľadoch nás definovalo,“ uviedol v rozhovore pre Business Insider Tim Clark, prezident Emirates. „Minuli sme nesmiernu sumu za produkt, tak vo vzduchu ako aj na zemi, a to sa naozaj vyplatilo.“ Jednou z noviniek, ktorú vďaka A380 Emirates uviedlo boli napríklad bary pre cestujúcich v 1. triede a v business class alebo uzavreté suity či sprchy, ktoré môžu využívať cestujúci v 1. triede. „Dúfame, že ich uvidíme lietať ešte aspoň ďalších 10 rokov. Nanešťastie sa už nevyrábajú. S tým nič neurobíme. Necháme si ich tak dlho, ako to len bude možné,“ povedal Clark.

Biznis trieda aerolínií Emirates poskytuje veľký luxus a pohodlie (FOTO: Emirates)

Výrobca lietadiel Airbus oznámil ukončenie výroby lietadiel A380 ešte pred pandémiou. Ukončiť ju plánuje v roku 2021 a počet najväčśích dopravných lietadiel, aké kedy brázdili oblohu sa zastaví na čísle 251. Spojenými Arabskými Emirátmi vlastnené Emirates majú od spoločnosti Boeing objednaných 115 nových lietaidel so širokým trupom (wide-body aircraft) 777X, z čoho väčšinu tvoria väčšie 777-9X a čakajú aj na Boeingy 787 Dreamliner. Nové lietadlá budú hospodárnejšie a technologicky vyspelejšie, Clark sa však vyjadril, že z pohľadu pasažierov sa nevyrovnajú typu A380.

Emirates poskytuje v lietadlách A380 cestujúcim v 1. triede aj sprchu (FOTO: Emirates)

„S príchodom 9X budeme mať skutočne dobrý produkt. Ale úprimne povedané, nič nebude také dobré,“ ocenil A380-ky Clark. „Ako môžu byť také dobré, ako A380 na hornej palube, alebo také dobré v economy triede s 10 radmi sedadiel vedľa seba. Je ako palác. A ľudia ho milujú,“ povedal o A380 prezident Emirates a dodal: „Nepochopte ma v zlom; nechcem tým povedať, že iné lietadlá nebudú dobré, ale nemyslím si, že budú také dobré ako A380.“ Emirates začali opäť lietať s Airbusmi A380 od 15. júla a to do Londýna a do Paríža. Aerolínie postupne pridávajú ďalšie lety a od 1. augusta budú lietať do 22 destinácií v Európe a 63 destinácií po celom svete.

Airbus A380 spoločnosti Emirates sa po prestávke vrátil na oblohu, obrie Airbusy lietajú do Paríža a do Londýna

Editor
transport.sk

Prečítajte si aj

Back to top button