Letecká doprava

British Airways plánujú prepúšťať, Lufthansa zvažuje ochranu pred veriteľmi

Pandémia ohrozuje aj veľké aerolínie. Britská letecká spoločnosť British Airways plánuje zrušiť až 12 000 pracovných miest. Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa možno požiada o určitú formu ochrany pred veriteľmi po tom, ako do rokovaní o záchrannom balíku zasiahli spory v súvislosti s podmienkami štátnej pomoci.

British Airways zvažujú prepúšťanie kvôli pandémii nového koronavírusu, v dôsledku ktorej sa osobná preprava bude na úroveň spred krízy dostávať niekoľko rokov. Uviedla to v utorok spoločnosť International Consolidated Airlines Group (IAG), materská firma aerolínií British Airways. British Airways majú približne 45 000 zamestnancov. Z toho 16.500 členov palubného personálu a približne 3 900 pilotov.
      
„Aerolínie už informovali odborové organizácie o plánovanej reštrukturalizácii a programe znižovania počtu pracovných miest,“ uvádza sa v oficiálnom oznámení s tým, že o návrhu prepúšťania sa bude ešte diskutovať, počet rušených pracovných miest však môže dosiahnuť 12.000.

IAG, ktorá okrem British Airways vlastní aj španielsku Iberiu a firmy Aer Lingus a Vueling, oznámila za 1. kvartál prevádzkovú stratu pred mimoriadnymi položkami na úrovni 535 miliónov eur. Pred rokom dosiahla zisk 135 miliónov eur. Tržby spoločnosti klesli o 13 % na 4,6 miliardy eur.
      
IAG navyše očakáva, že vzhľadom na vývoj v poslednom období budú výsledky v 2. kvartáli podstatne horšie než za prvé tri mesiace tohto roka. Prognózu na rok 2020 preto nezverejnila. Podobne ako Lufthansa aj IAG predpokladá, že bude trvať niekoľko rokov, než sa dopyt cestujúcich po leteckej doprave dostane na úroveň z roka 2019.

Lufthansa zvažuje požiadanie o ochranu pred veriteľmi

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa možno požiada o určitú formu ochrany pred veriteľmi po tom, ako do rokovaní o záchrannom balíku zasiahli spory v súvislosti s podmienkami štátnej pomoci. Britský denník The Financial Times s odvolaním sa na zástupcov odborovej organizácie palubného personálu UFO informoval, že Lufthansa zvažuje ochranu pred veriteľmi podobnú ochrane pred veriteľmi na základe článku 11 amerického zákona o bankrote. Táto procedúra by spoločnosti poskytla viac času na reštrukturalizáciu.
      
Podľa médií je nemecká vláda ochotná aerolíniám pomôcť výmenou za blokačný menšinový podiel a jedno alebo dve miesta v dozornej rade. Informáciu priniesol portál Business Insider, Lufthansa ani ministerstvo hospodárstva ju však nekomentovali. Vplyv štátu na riadení firmy žiada najmä SPD. Podľa sociálnych demokratov by štát mal mať v spoločnosti svoje slovo, aby mohol účinne chrániť pracovné miesta.
      
Šéf Lufthansy Carsten Spohr sa pre týždenník Die Zeit vyjadril, že je nevyhnutné, aby o krokoch firmy rozhodovalo výlučne jej vedenie. Ak by mal Berlín v spoločnosti silné slovo, mohli rovnaké práva požadovať aj vlády z Rakúska, Belgicka a zo Švajčiarska, ako aj vlády nemeckých spolkových štátov. Lufthansa má v spomínaných troch krajinách dcérske firmy a jej dve nemecké bázy (vo Frankfurte nad Mohanom a v Mníchove) sa nachádzajú v štátoch Hesensko a Bavorsko. „V takej situácii by bolo veľmi ťažké firmu kontrolovať,“ povedal Spohr.

Unfortunately, we must still cancel an increased amount of flights due to the continuing coronavirus crisis. Please find…

Uverejnil používateľ Lufthansa Štvrtok 16. apríla 2020

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button