Letecká doprava

Breeze Airways sa dohodli na kúpe ďalších 20 lietadiel Airbus

Začínajúci nízkonákladový americký letecký dopravca Breeze Airways v pondelok oznámil, že sa dohodol na kúpe ďalších 20 lietadiel Airbus A220-330, pretože plánuje rozšírenie svojej ponuky o dlhšie lety.

Ďalších 20 lietadiel je nad rámec existujúcej objednávky Breeze na 60 Airbusov. Breeze prevezme od európskeho výrobcu svojej prvé lietadlo A220 na budúci mesiac, 26. októbra. A následne bude Airbus dodávať Breeze každý mesiac jedno lietadlo, pričom všetkých 80 objednaných strojov by mal postupne odovzdať v priebehu 6,5 roka.

Generálny riaditeľ Breeze David Neeleman po oznámení dohody uviedol, že to poukazuje na rast spoločnosti. Obchodný riaditeľ európskeho výrobcu Airbus Christian Scherer dodal, že model A220 môže mať 120 až 160 sedadiel a predstavuje „fúziu výkonu a technológie, ktorá umožní spoločnosti Breeze spojiť vzdialené body, kde boli lety predtým nerentabilné alebo v niektorých prípadoch nemožné“.

Minulý mesiac materská spoločnosť Breeze Airways ukončila ostatné kolo financovania v hodnote 200 miliónov USD (168,90 milióna eur) pod vedením fondov a spoločností BlackRock a Knighthead Capital Management. Breeze Aviation Group predtým získala viac ako 100 miliónov USD. Aerolínie začali s letmi v máji 2021 a v súčasnosti obsluhujú 16 amerických miest a majú takmer 40 liniek.

Neeleman plánuje použiť lietadlo A220 na trasách dlhších ako dve hodiny od začiatku roka 2022. Breeze má v súčasnosti 13 lietadiel Embraer a zameriava sa na lety medzi menšími mestami USA, kam veľké dopravné spoločnosti buď vôbec nelietajú, alebo ponúkajú len malý počet letov.

Neeleman pripustil, že rezervácie leteniek v Breeze na najbližšie obdobie sú mierne slabšie v súvislosti s ochorením COVID-19, ale pokiaľ ide o vzdialenejšiu budúcnosť, sú silnejšie.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button