Letecká doprava

Berlusconi priznal, že o kúpu Alitalie nemá nikto záujem

Taliansky premiér Silvio Berlusconi priznal, že o krachujúcu leteckú spoločnosť Alitalia nemajú záujem žiadne veľké aerolínie. Napriek tomu sa nevzdáva nádeje, že nájde cestu ako zachrániť národného prepravcu. Uviedol to v rozhovore pre jednu z talianskych televízií, ktorá patrí do jeho mediálneho impéria.
 

Talianskej vláde ide v prípade Alitalie o veľa, presnejšie o 49,9 % akcií, ktoré sa márne pokúša predať. Podľa ministra hospodárstva Claudia Scajolu aerolínie majú financie na prevádzku len na pár dní, vylúčil však, že dostanú pomoc od štátu.
V piatok museli úrady na linke medzi talianskou finančnou metropolou Milánom a hlavným mestom Rím zabezpečiť mimoriadne vlakové spojenia, aby pokryli zvýšený dopyt. Mnohí podnikatelia sa totiž z obavy, že lietadlá Alitalie zostanú na zemi, radšej vybrali do Ríma vlakom.
Spojenie Miláno-Rím je pritom hlavným zdrojom príjmov talianskych národných aerolínií a hromadná strata klientely môže byť posledným klincom do rakvy Alitalie.
Vládny pokus o záchranu leteckej spoločnosti stroskotal vo štvrtok, keď sa skupine talianskych investorov nepodarilo dosiahnuť súhlas všetkých zainteresovaných odborových zväzov s podmienkami kúpy Alitalie. 
Na jar odborári prekazili predaj talianskych aerolínií francúzsko-holandskej leteckej spoločnosti Air France-KLM, možno pod vplyvom predvolebnej rétoriky Berlusconiho, ktorý tvrdil, že nájde pre Alitaliu talianskych investorov. 
Aerolínie už nemajú peniaze ani na palivo. Objavili sa už špekulácie, že taliansky energetický koncern ENI, v ktorom má podiel aj vláda, bude voči nim zhovievavý čo sa týka termínov splatnosti dodávok paliva.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button