Letecká doprava

Alitalia prehrala súd s EK

Talianska národná letecká spoločnosť Alitalia prehrala dnes na pôde Európskeho súdneho dvora v Luxemburgu spor za štátnu pomoc ešte z roku 2001. To jej výrazne sťaží možnosti na získanie povolenia na novú dotáciu vo výške 300 miliónov eur (9,04 miliardy Sk), ktorými chce Rím zachrániť spoločnosť pred hroziacim kolapsom.
 

Súd v Luxembursku potvrdil správnosť rozhodnutia Európskej komisie z roku 2001. V rámci neho EK stanovila pre Alitaliu 10 podmienok, ktoré musela (a dodnes musí) letecká spoločnosť dodržať, ak chcela vtedy získať štátnu pomoc v prepočte 2,2 miliardy USD (42,45 miliardy Sk). Rozhodnutie súdu znamená, že Alitalia už nemá nárok na ďalšiu štátnu pomoc až do roku 2011.
Teraz by chcela Alitalia získať ďalšie financie od vlády, keďže po nedohode s francúzsko-holandskou spoločnosťou Air France-KLM, ktorá jej mohla pomôcť z dlhov, nemá už prakticky žiadne financie.
Európska komisia ale začala minulý mesiac vyšetrovanie takzvaného preklenovacieho úveru v hodnote 300 miliónov eur, ktorý považuje za ďalšiu štátnu dotáciu.
"Dnešné rozhodnutie súdu je skutočne tvrdou ranou, pretože ohrozuje aj novú finančnú pomoc," povedal pre Bloomberg právnik z americkej spoločnosti Howrey Alvaro Ramos. Ako dodal, Alitalia tak nemusí mať kapacity na ďalšiu existenciu. "Talianska spoločnosť sa dostáva do zvlášť problematickej situácie," dodal Ramos.

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button