Letecká doprava

Alitalia požiadala súd o ochranu pred bankrotom

Talianska letecká spoločnosť Alitalia požiadala v piatok tento týždeň o ochranu pred bankrotom, aby sa nedostala do kritickej situácie ešte pred tým, ako sa jej podarí uzatvoriť dohodu o svojej záchrane. Oficiálne tak oznámila, že je nesolventná a podala žiadosť na súd, aby ju ochránil pred požiadavkami veriteľov.
 

Úrady teraz ustanovia správcu, ktorý bude mať na starosti ozdravný proces v spoločnosti. Ochrana pred bankrotom zároveň znamená, že letecký prepravca bude môcť ďalej poskytovať služby ako doteraz a zároveň bude mať čas na uskutočnenie radikálnych reforiem. Ich súčasťou je rozdelenie spoločnosti na dve časti, pričom stratové divízie pôjdu do bankrotu a tá zdravšia časť bude pokračovať ako nová Alitalia. V nej by určitý podiel mala získať niektorá z veľkých leteckých spoločností. Nie je vylúčené, že to bude Air France-KLM, ktorá na jar Alitaliu už takmer kúpila.
Talianska vláda ponúkla ako Air France-KLM, tak aj Lufthanse možnosť vstúpiť do novej Alitalie a obe firmy údajne prejavili záujem. Kontrolovať ju však bude konzorcium talianskych investorov vrátane nízkonákladovej leteckej spoločnosti Air One, ktorá sa neskôr s Alitaliou zlúči.
Strácajúc 2 milióny eur (60,25 milióna Sk) denne, Alitalia do dnešných dní prežila len vďaka štátnej pomoci vo výške 300 miliónov eur (9,04 miliardy Sk). Podľa talianskych médií by nová firma mala zamestnávať o 7000 menej ľudí ako dnešná Alitalia (tá má asi 19.000 zamestnancov) a počet destinácií znížiť približne o 50.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button