Elektromobilita

Rad Ford E-Transit pre city logistiku

Rad Ford E-Transit pre city logistiku. Ford do roku 2024 postupne uvedie na trh päť nových elektrických dodávok – E-Transit, E-Transit Custom, E-Tourneo Custom, E-Transit Courier a E-Tourneo Courier.

Po prvom plne elektrickom úžitkovom vozidle Ford E-Transit, budú tieto nové prírastky znamenať, že značka by mala mať do roku 2024 vo svojej ponuke päť elektrifikovaných dodávok pre celý rozsah komerčnej i osobnej mestskej a prímestskej dopravy. Stredne veľká dodávka Transit Custom bude k dispozícii s dieselom, plug-in hybridom a čisto elektrickým pohonom. Rovnako ako v prípade novej dodávky Custom, aj Tourneo Custom bude mať v tomto roku možnosť voľby čisto elektrického hnacieho ústrojenstva.

Menšia dodávka Transit Courier novej generácie a MPV Tourneo Courier boli nedávno v premiére uvedené na trh, do predaja sa však dostanú koncom roku 2023 a v roku 2024 s plne elektrickým pohonom. Príchod elektrického Transitu Custom je súčasťou plánu spoločnosti Ford ponúknuť do roku 2024 rad úžitkových vozidiel s nulovými emisiami, ktoré budú zahŕňať plne elektrické alebo plug-in hybridné vozidlá. Okrem toho sa Ford snaží do roku 2035 dosiahnuť nulové emisie pri všetkých predajoch vozidiel a uhlíkovú neutralitu v rámci európskych závodov, logistiky a dodávateľov.

Záujem kuriérov expresných zásielok i distribúcie výrazne rastie

Ešte prednedávnom sa kuriérske služby spájali s rôznymi spoločnosťami, ktoré sa venovali úpravám rôznych platforiem elektrických dodávok. Mali však malý dojazd a ich výbava bola pre kuriérov problematická. Vývoj však ide veľmi rýchlo ďalej a výrobe aj plne elektrických dodávok do mesta sa začali venovať vyspelé automobilky v spolupráci s rôznymi dodávateľmi i priamo z vlastného vývoja. V službách city logistiky expresného doručovania a distribúcie v e-commerce sa stále častejšie stretávame s výrazným rozšírením a modernizáciou autoparku o elektrické dodávky Ford radu E-Transit.

Elektrické dodávky Ford E-Transit v počte viac ako 2 000 pribudnú v roku 2023 do flotily autoparku DHL chce v Európe do roku 2030 využívať prevažne dodávky s nulovými emisiami a po celom svete má v prevádzke už takmer 27 000 elektrických dodávok. Niektoré z nových elektrických dodávkových vozidiel DHL budú dvojtonové modely E-Transit dodávané s pripojeným softvérom E-Telematics a nabíjacími riešeniami Ford Pro, ktoré sú navrhnuté tak, aby uľahčili prevádzkovateľom autoparku koordináciu nabíjania a iných zmien, ktoré si vyžaduje prechod na elektromobily s nulovými emisiami. Ford uviedol, že informácie získané z nových EV môže využiť aj na spoločný vývoj budúcich produktov so skupinou Deutsche Post DHL Group pre špecifické operácie doručovacej spoločnosti.

Ford postupne prichádza so širokým radom plne elektrických vozidiel

Rad Ford E-Transit pre city logistiku

DPD si pre európsky trh objednala 1000 elektrických dodávok Ford E-Transit. V rámci tejto objednávky DPD oznámila rozšírenie svojej flotily doručovacích automobilov a po pribudnutí tisícky elektrických dodávok Ford E-Transit bude mať v autoparku celkom 2500 elektrických vozidiel. DPD si objednalo klasické verzie do 3,5 t s dlhým rázvorom a elektromotorom s výkonom 135 kW (dostupné sú aj verzie s výkonom 198 kW). Batéria má využiteľnú kapacitu 68 kWh a dojazd do 350 km.

DHL Express si objednala 270 E-Transitov, pričom budú postupne nasadzované od mája do septembra tohto roku. Spoločnosť DHL Express si objednala model s celkovou hmotnosť 4,25 t a užitočným zaťažením na úrovni 1000 kg a s dojazdom okolo 225 km. Dôležitou výhodou E-Transitu je veľmi pestrá ponuka rôznych dĺžok, výšok a tonáže, ktorých môže byť až 25 (tri dĺžky, dve výšky a v celkovej hmotnosti od 3,5 do 4,25 t). Vďaka uloženiu akumulátora pod podlahou a optimalizovanej konštrukcii podvozku sa E-Transit pýši rovnakým objemom nákladového priestoru 15,1 m3 ako Transit so vznetovým motorom a pohonom zadných kolies.

Rad Ford E-Transit pre city logistiku

Robustná polovlečená náprava prispieva k vysokému užitočnému zaťaženiu (1616 kg v prípade verzie Van a 1967 kg v prípade podvozku). E-Transit je k dispozícii s mimoriadne výkonnými elektromotormi. Základná verzia disponuje nadpriemernými 135 kW, výkonnejšia 198 kW a krútiacim momentom 430 Nm. Tým sa stáva najvýkonnejšou dodávkou na európskom trhu v rámci svojho segmentu. Pre maximálnu trakciu pri plnom zaťažení je sila prenášaná na zadné kolesá. Obe výkonové verzie elektromotora napája kvapalinou chladený 68kWh lítium-iónový akumulátor (využiteľná kapacita je približne 63 kWh).

Podľa metodiky WLTP má vystačiť na 314 kilometrov, v praxi sme v teste prešli 252 km, čo je však pre denné potreby rozvozu zásielok kuriérskymi službami pre mestskú distribúciu tovarov vysoko nad priemer denne odjazdených kilometrov, v city logistike kuriéri denne najazdia maximálne 120 až 140 km. Ďalšou výhodou je rýchlosť nabíjania. E-Transit zvláda nabíjanie striedavým aj jednosmerným prúdom. V Európe sa predáva so zabudovanou 11,3 kW nabíjačkou, ktorá úplne vybitý lítium-iónový akumulátor nabije na 100 % za 8,2 hodiny. Pri nabíjaní jednosmerným prúdom podporuje E-Transit nabíjací výkon až 115 kW, čo stačí na doplnenie akumulátora z 15 na 80 % približne za 34 minút.

E-Transit aj na Slovensku

Prečítajte si aj článok o rozšírení autoparku Slovak Parcel Service (SPS) o nové dodávky E-Transit.
Ford sa globálne zaviazal plniť ciele s dôrazom na udržateľnosť a ochranu životného prostredia. Do roku 2026 chce vyrábať len autá s elektrickým a plug-in hybridným pohonom. Do roku 2035 plánuje značka využívať obnoviteľnú elektrickú energiu z miestnych zdrojov, s čím súvisí aj výroba plne elektrických vozidiel Ford v Európe.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button