Elektromobilita

Prichádza E-Tourneo Custom

Prichádza E-Tourneo Custom. Divízia Ford Pro predstavila mimoriadne priestranný, viacúčelový, čisto elektrický model E-Tourneo Custom s vysokým výkonom a prémiovými technológiami.

Modelový rad E-Transit má ďalšieho člena do rodiny plne elektrických vanov. Model E-Tourneo Custom je vlajková loď modelového radu Tourneo novej generácie. Úplne nová platforma prináša vyšší výkon, kultivovanosť a priestor pre bežných aj firemných zákazníkov. Plne elektrická pohonná jednotka ponúka dojazd až do 370 km a rýchlonabíjanie jednosmerným prúdom s výkonom 125 kW. Do modelového radu Tourneo Custom patria aj modely PHEV a verzie s naftovým motorom s pohonom všetkých kolies. Nový modelový rad Tourneo Custom vyrába spoločnosť Ford Otosan v tureckom Kocaeli. Dodávky vozidiel európskym zákazníkom sa spustia na jeseň 2023.

Modely Tourneo Custom s naftovými motormi EcoBlue sa podľa plánu dostanú k zákazníkom od jesene 2023. Ďalšie varianty budú k dispozícii neskôr. E-Tourneo Custom zvyšuje latku v segmente multifunkčných vozidiel. Kombinuje novú platformu skonštruovanú tak, aby zaisťovala maximálnu všestrannosť a komfort s mimoriadne účinným batériovo-elektrickým pohonom. E-Tourneo Custom ponúka priestor až pre osem cestujúcich a patrí medzi jeden zo štyroch nových plne elektrických modelov od divízie Ford Pro, ktoré automobilka uvedie na európsky trh do roku 2024. Je určený pre bežných aj firemných zákazníkov.

Nový model prináša celý rad prémiových funkcií vrátane ultraflexibilných zadných sedadiel namontovaných na koľajniciach, elektricky ovládaných bočných dverí, audiosystému Bang&Olufsen, digitálnych kariet namiesto kľúča, panoramatickej sklenenej strechy a inovatívneho sklápateľného volantu. Novú úroveň jazdného komfortu a stability prináša podvozok s optimalizovanou architektúrou s nezávislým zavesením zadných kolies a tichý elektrický pohon. Elektrické modely možno vďaka systému Pro Power Onboard premeniť na mobilný zdroj energie s výkonom 2,3 kW.

Prichádza E-Tourneo Custom

„Či sa chystáte na aktívny rodinný výlet cez víkend alebo chcete štýlovo, pohodlne a elegantne odviezť šéfa na letisko, čisto elektrická pohonná jednotka, pokročilé možnosti konektivity, špičkový dizajn a nové luxusné prvky modelu E-Tourneo Custom sú presvedčivou voľbou,“ povedal Haníš Schep, generálny riaditeľ divízie Ford Pro pre Európu. „Značka Tourneo bola vždy synonymom pre priestor a všestrannosť – teraz rozširujeme jej príťažlivosť aj pre novú generáciu náročných kupcov elektromobilov, ktorí hľadajú výkon a pohodlie.“

Modelový rad Tourneo Custom je pre zákazníkov k dispozícii aj úplne nová plug-in hybridná verzia (PHEV) pre aplikácie, kde sa vyžaduje dodatočná flexibilita. Okrem toho môže byť nový model vybavený najnovšou generáciou naftových motorov Ford EcoBlue, ktoré sú k dispozícii s novou, mimoriadne efektívnou osemstupňovou automatickou prevodovkou a – ako novinka – aj s inteligentným systémom pohonu všetkých kolies.

Špičkový elektrický výkon

E-Tourneo Custom využíva rovnakú technológiu batériových článkov s vysokou hustotou energie ako pickup Ford F-150 Lightning s využiteľnou kapacitou batérie 74 kWh a elektromotorom s výkonom 160 kW. Čisto elektrická pohonná jednotka tohto viacúčelového vozidla prináša aj možnosť ovládania jazdy jedným pedálom, aby ste dosiahli ešte nižšiu spotrebu energie a užili si zážitok z pohodlnejšej jazdy.

Na palube je trojfázová striedavá nabíjačka s výkonom 11 kW, pomocou ktorej možno batériu úplne nabiť za menej ako osem hodín. Nabitie z úrovne 15 na 80 % trvá približne 41 minút pri využití jednosmernej rýchlonabíjačky s výkonom 125 kW. Nabíjací konektor sa na modeli E Tourneo Custom nachádza vpredu a umožňuje rýchle doplnenie energie. Pri laboratórnych testoch bolo možné pomocou 125 kW jednosmernej rýchlonabíjačky zvýšiť dojazd o takmer 38 km už za päť minút. E-Tourneo Custom ponúka veľkorysú maximálnu ťažnú kapacitu na úrovni 2 000 kg takže firmy môžu zase efektívne prepravovať zákazníkov aj batožinu.

Inovatívny dizajn zvnútra aj zvonku

Čisto elektrické E-Tourneo Custom dizajnovo zvýrazňuje jedinečná úprava masky chladiča, ktorá je kombinovaná s výraznými LED svetlami s charakteristickou grafikou naprieč celou šírkou. Presvedčivý dizajn pokračuje aj v interiéri vozidla, evokuje štýlovú obývačku aj pracovné priestory. V prednej časti kabíny je väčší úložný priestor vďaka premiestneniu airbagu predného spolujazdca z prístrojovej dosky na strechu. Zákazníci si preto môžu odložiť predmety veľkosti notebooku alebo A4 do krytého úložného priestoru na palubnej doske.

To znamená, že elektronické zariadenia teraz možno bezpečne upevniť bližšie k vodičovi pomocou štandardných držiakov AMPS. Štýlová predná časť kabíny s dvomi alebo tromi sedadlami predstavuje významný pokrok v oblasti technológie a komfortu s mimoriadne kvalitnými materiálmi a čistými, modernými povrchmi. Súčasťou prístrojového panela je ergonomická 13-palcová dotyková obrazovka so systémom konektivity a zábavy SYNC 4. V kombinácii s digitálnym prístrojovým panelom vznikol intuitívny kokpit orientovaný na vodiča s bezdrôtovým rozhraním Android Auto a Apple CarPlay v štandardnej výbave.

Zdroj
transport.sk
Editor
VIB

Prečítajte si aj

Back to top button