Cestná doprava

Je zníženie veku autobusárov riešenie ich nedostatku?

Je zníženie veku autobusárov riešenie ich nedostatku? Nedostatok vodičov autobusov by sa mohol riešiť znížením spodnej hranice veku, ale s veľkým dôrazom na ich vzdelávanie.

Pripustil to vo štvrtkovom (17. 3.) livestreame na sociálnej sieti minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Ďalšou z možností je podľa neho otvorenie národných víz pre občanov tretích krajín mimo EÚ.

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR je podľa Doležala naklonené riešeniu nedostatku vodičov autobusov znížením minimálneho veku na získanie tohto vodičského oprávnenia. Zdôraznil však potrebu zároveň klásť „extrémny“ dôraz na vzdelávanie takýchto vodičov a možno aj prísnejšie podmienky na získanie oprávnenia.

Je zníženie veku autobusárov riešenie ich nedostatku?

Druhé čiastkové riešenie môžu národné víza. Doležal skonštatoval, že táto možnosť tu už bola, pričom ministerstvo cielilo na Bielorusko, Ukrajinu a Srbsko. Podotkol však, že momentálne nie je v tejto súvislosti Bielorusko a Ukrajina témou, keďže sa odtiaľ nedajú získať vodiči.

„Je téma, aby sme otvorili tieto víza pre všetkých občanov tretích krajín mimo EÚ a v kombinácii s možným znížením veku vodiča, v kombinácii s kvalitným a dôraznejším vzdelávaním a kontrolou týchto vodičov si to viem predstaviť ako konkrétne riešenie,“ dodal.

Naposledy nedostatkom vodičov trpel dopravca Arriva, ktorý od polovice novembra 2021 prevádzkuje regionálnu autobusovú dopravu v Bratislavskom kraji, po počiatočných problémoch však deklaruje pokračujúcu stabilizáciu situácie.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button