Cestná doprava

Začala sa rekonštrukcia cesty cez Pačanský kopec

Začala sa rekonštrukcia cesty cez Pačanský kopec. Cesta medzi obcami Krásnohorské Podhradie v okrese Rožňava a Úhornou v okrese Gelnica vedúca cez takzvaný Pačanský kopec sa dočkala rekonštrukcie.

Košický samosprávny kraj (KSK) z vlastných zdrojov opraví deväťkilometrový úsek vozovky, vďaka čomu sa cesta II/549 sprejazdní aj počas zimy. Na tlačovej konferencii o tom v utorok informoval predseda KSK Rastislav Trnka. „Táto cesta svojimi šírkovými parametrami nespĺňa parametre cesty II. triedy, jej šírka je iba približne päť metrov. Cez ostré zákruty ňou neprejdú ani vozidlá zabezpečujúce zimnú údržbu. Každoročne je preto úsek od novembra do konca marca uzavretý,“ uviedol Trnka s tým, že cestou podľa posledného sčítania dopravy prejde denne približne 360 áut.

Projekt rekonštrukcie cesty cez Pačanský kopec je zameraný na elimináciu bezpečnostných rizík. Cesta sa tak rozšíri, upraví sa jej podložie i krajnice a na miestach s ostrými zákrutami pribudne celkom 31 výhybní. Vybudujú sa aj dláždené priekopy v dĺžke päť kilometrov či nové bezpečnostné zariadenia vrátane oceľových zvodidiel.

Začala sa rekonštrukcia cesty cez Pačanský kopec

Vďaka rekonštrukcii cesty cez Pačanský kopec sa bude vozovka medzi okresmi Rožňava a Gelnica udržiavať aj počas zimného obdobia. Sprejazdní sa počas zimy pre osobné autá, dodávky do 3,5 tony a malé autobusy. „Rekonštrukciou dosiahneme to, že celá Hnilecká dolina, čo je vyše 31 000 ľudí, a tiež obyvatelia Gemera budú môcť využívať túto cestu celoročne a nebudú musieť jazdiť cez obchádzkovú trasu,“ dodal Trnka.

Na opravu cesty cez Pačanský kopec vyčlenil KSK zo svojho rozpočtu viac ako 2,1 milióna eur. Zhotoviteľom stavby bude spoločnosť Strabag. Práce na ceste by mali trvať šesť mesiacov a počas rekonštrukcie bude úsek úplne uzavretý pre všetky druhy dopravy. Obchádzková trasa povedie z Krásnohorského Podhradia po ceste I/16 v smere na Moldavu nad Bodvou a ďalej cez Jasov po ceste II/550 a Smolník.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASRFoto: mnisek.sk

Prečítajte si aj

Back to top button