Cestná doprava

Vývoz elektrických áut z Číny sa zdvojnásobil

Vývoz elektrických áut z Číny sa zdvojnásobil. Vývoz áut z Číny v máji ožil. Pričom export elektrických vozidiel (EV) sa viac ako zdvojnásobil vďaka zmierneniu blokád na zastavenie ochorenia COVID-19 v krajine.

Výrobcovia áut v Číne vyviezli v máji 2022 elektrické osobné vozidlá v hodnote 1,2 miliardy USD (1,14 miliardy eur). To bolo o 122 % viac ako v predchádzajúcom roku. A takmer trojnásobok oproti aprílu. Kedy boli mnohé automobilky v Číne vrátane závodu Tesly v Šanghaji zatvorené alebo ich výroba výrazne obmedzená. Predaj vozidiel na domácom čínskom trhu pritom 11 z uplynulých 12 mesiacov klesal. Čínske automobilky však zaznamenali rast predaja v zahraničí a ich export len za prvých päť mesiacov tohto roka presiahol vývoz za celý rok 2020.

Vývoz elektrických áut z Číny

Najväčším trhom čínskych automobiliek je Európa. Tam smerovala takmer polovica ich májového exportu, z toho približne tri štvrtiny (75 %) boli elektromobily. Veľkú časť zvyšných áut vyviezla Čína do krajín v Ázii.
Podľa Stephena Dyera, generálneho riaditeľa poradenskej spoločnosti AlixPartners so sídlom v Šanghaji, súčasná nadmerná kapacita výroby elektrických vozidiel v Číne a nízky domáci predaj znamenajú, že Čína zostane v strednodobom časovom horizonte aj naďalej významným exportérom elektromobilov.
Čína sa podieľala takmer 60 % na globálnom exporte elektrických vozidiel v roku 2021. Tento trend pokračuje aj v roku 2022, hoci nová továreň Tesly v Európe môže spomaliť ich vývoz z Číny, dodal Dyer.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button