Cestná doprava

Výstavba R2 Kriváň – Mýtna napreduje

Výstavba R2 Kriváň – Mýtna napreduje. Práce na výstavbe rýchlostnej cesty R2 medzi Kriváňom a Mýtnou napredujú. V uplynulých dňoch sa uskutočnil výsuv tretieho segmentu vyše štvorkilometrovej estakády. Po dokončení bude najdlhšou estakádou na Slovensku. Informovala o tom hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Eva Žgravčáková.

„Na výsuv prvého segmentu a na časť druhého segmentu sme využili špeciálnu techniku. Použili sme napríklad gewi tyče, ktoré sme pripojili k výsuvnému mostu, ktorý sa vysúval pomocou hydraulického výsuvného zariadenia. Zaujímavosťou ale napríklad je, že sme vysúvali celý združený prierez nosnej konštrukcie,“ priblížila Žgravčáková.

Výstavba estakády na stavbe R2 Kriváň – Mýtna odštartovala v júni, pri výstavbe zvyšných desiatich segmentov chcú diaľničiari použiť tradičné postupy. „Nadvihneme nosnú konštrukciu, vysunieme lisy o zhruba 25 centimetrov, uložíme nosnú konštrukciu na úložný blok a stiahneme lisy,“ vysvetlila Žgravčáková s tým, že realizácia jedného segmentu trvá približne mesiac.

Rýchlostná cesta R2 sa vedie v údolí Krivánskeho potoka. Úsek R2 Kriváň – Mýtna nadväzuje na prevádzkovaný úsek R2 Pstruša – Kriváň. Koniec úseku sa teda napojí na rozostavaný úsek R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce, ktorého dokončenie sa naplánovalo na tento rok. Po dokončení oboch úsekov získajú motoristi s výnimkou úseku Zvolen, západ – Zvolen, východ súvislé diaľničné spojenie z Bratislavy po Lučenec.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button