Cestná doprava

Volvo predstavilo elektrické nákladné vozidlo pre severnú Ameriku

Elektrická budúcnosť nákladných vozidiel je témou aj v zámorí. Spoločnosť Volvo Trucks North America uviedla na trh a zahájila predaj svojho akumulátorového elektrického vozidla s nulovými koncovými emisiami určeného pre severoamerický trh. Začiatok výroby modelu Volvo VNR Electric Electric triedy 8 je naplánovaný na začiatok roku 2021.

„Volvo VNR Electric predstavuje významný krok vpred pre elektromobilitu v odvetví, ktoré sme sa zaviazali viesť, pretože prechádza podstatnými a rýchlymi zmenami,“ uviedol Peter Voorhoeve, prezident spoločnosti Volvo Trucks pre Severnú Ameriku. „Spoločnosť Volvo Trucks verí v udržateľnú elektromobilitu a investuje do nej. Naše detailné pochopenie dopravného ekosystému – technológií, infraštruktúry a aplikácií v nákladnej doprave – nám umožnilo dodať riešenie, ktoré je pokrokové, ale zároveň ho môžete jednoducho vlastniť a ľahko prevádzkovať.“

Volvo VNR Electric ponúka rovnaké úžitkové vlastnosti ako Volvo VNR pre regionálnu dopravu, takže vodiči sa s nim ľahko naučia pracovať, využiť jeho ľahkú obsluhu, servis a plynulý prechod z galónu na míľu na kilowatthodiny na míľu. Vo vozidle Volvo VNR Electric majú vodiči k dispozícii známe rozhranie človek-stroj, teda HMI (human-machine interface). Zároveň si však budú užívať výrazne tichšiu jazdu a lepšie pracovné prostredie a podľa automobilky aj menej stresu a únavy. Elektrická verzia VNR má priniesť vyšší celkový komfort.

Elektrická novinka si tiež ponecháva všetky najdôležitejšie bezpečnostné prvky a vlastnosti, ktoré sa nachádzajú v modeli Volvo VNR so spaľovacím motorom, napríklad najvyššie bezpečnostné štandardy pri konštrukcii kabíny a podvozku. Konštrukcia nosného systému batérie bola rovnako navrhnutá s ohľadom na najprísnejšie bezpečnostné normy. VNR Electric ponúka rovnaké systémy aktívnej bezpečnosti vo svojej triede ako model VNR. Špeciálne navrhnuté umiestnenie batérií na boku vozidla a vzduchový kompresor pod dverami vodiča navyše zvyšujú jeho použiteľnosť.

Volvo VNR Electric je určené pre zákaznícke aplikácie a trasy pre miestnu a regionálnu distribúciu, vrátane trás pre potraviny, nápoje a podobné prepravy. VNR Electric má 264 kWh lítium-iónové batérie, ktoré sa nabijú na 80 % kapacity za 70 minút, v závislosti na konfigurácii vozidla majú prevádzkový dojazd až 150 míľ (približne 241 km). Pokročilé technológie výroby batérií poskytujú zvýšený výkon pri nižších nákladoch, zatiaľ čo ovládacie prvky automatického učenia optimalizujú využitie energie. Rekuperačné brzdenie môže zvýšiť dojazd tým, že vráti až 15 % energie späť do batérie, v závislosti od pracovného cyklu a štýlu jazdy. Špičková technológia monitorovania batérie poskytuje informoácie v reálnom čase, zefektívňuje potreby služieb a maximalizuje dobu prevádzkyschopnosti.

Elektrické Volvo VNR Elcetric (FOTO: Volvo Trucks NA)

Volvo VNR Electric bolo vyvinuté tak, aby poskytovalo výkon a spoľahlivosť, aké potrebujú operátori v amerických a kanadských flotilách. Elektrický pohon je plne integrovaný, ide o vlastné riešenie spoločnosti Volvo. Elektrický motor má výkon 455 koní. Volvo VNR Electric je vybavené dvojstupňovou prevodovkou Volvo I-Shift, ktorá poskytuje plynulé a efektívne zrýchlenie a dobrú manévrovateľnosť aj pri nízkej rýchlosti. Modely sú ponúkané v troch konfiguráciách:

  • Jednonápravový nákladný automobil s celkovou hmotnosťou vozidla 33 200 libier,
  • Dve konfigurácie ťahača – 4×2 s celkovou hmotnosťou 66 000 lb. a 6×2 s celkovou hmotnosťou do 82 000 lb. v konkrétnych aplikáciách.

Volvo VNR Electric sľubuje maximálnu prevádzkyschopnosť Volvo Trucks spolu s najlepšou palubnou telematikou vrátane diaľkovej diagnostiky a novej služby monitorovania stavu batérií v reálnom čase od spoločnosti Volvo Trucks Uptime Center. Služba Volvo Action Service ponúka nepretržitý prístup k vyškoleným odborníkom, ktorí v prípade potreby pomôžu zákazníkovi naplánovať servis, plánovať opravy a riešiť ďalšie problémy, ktoré sa na ceste vyskytnú.

Uvedením vozidla Volvo VNR Electric poskytuje spoločnosť Volvo Trucks North America zákazníkom celú paletu prevádzkových riešení. Premiérová zmluva spoločnosti Volvo Gold zahŕňa plánovanú a preventívnu údržbu, odťahovanie a opravy vozidiel, ktoré majú lítium-iónové batérie a kompletný systém elektromobility. Nové elektrické nákladné vozidlá sa budú vyrábať v montážnom závode New River Valley v Dubline vo Virgínii.

Zdroj
transport.sk
Editor
Tlačová správa

Prečítajte si aj

Back to top button