Cestná doprava

Volvo FM Low Entry pre komunálne a špeciálne nadstavby

Volvo FM Low Entry pre komunálne a špeciálne nadstavby. Spoločnosť Volvo Trucks predstavila nový nízkopodlažný elektrický model Volvo FM Low Entry – ťažké nákladné vozidlo špeciálne vyvinuté pre širokú škálu prepravných úloh v mestách a okolí.

Volvo FM Low Entry rozširuje rad elektrických modelov, ktorú výrobca vyvinul vyslovene do mesta na zvoz odpadu, na distribúciu tovaru alebo pre stavebný sektor, kde sa vyžadujú s ohľadom na ekologické zóny povinné nulové emisie. Novinka s predsunutou kabínou v konfigurácii od „vodič“ až po „vodič+3“ je poháňaná elektromotorom s výkonom 449 koní, je napájaná štyrmi akumulátormi s kapacitou 360 kilowatthodín a v závislosti na značne premenných parametroch sľubuje dojazd okolo 200 kilometrov.

Volvo FM Low Entry sa bude vyrábať vo verziách 4×2, 6×2, 6×4, 8×2 alebo 8×4, celkovej hmotnosti 19 až 32 ton, s rázvorom náprav 3900 až 6000 mm a zvládne nabíjanie jednosmerným prúdom s maximálnym výkonom 250 kW. Volvo FM Low Entry je vysokovýkonné nákladné auto špeciálne vyvinuté tak, aby zvládlo množstvo rôznych prepravných úloh v meste. Je to takisto prvý model Volvo Trucks, ktorý bol vyvinutý výlučne s elektrickým pohonom.

Volvo FM Low Entry pre komunálne a špeciálne nadstavby

Volvo FM Low Entry je navrhnuté s ohľadom na vodiča. „Je výkonné, no zároveň sa ľahko riadi a jednoducho sa s ním manévruje v mestskom prostredí. Nový model Volvo FM Low Entry je v dokonalom súlade s našimi ambíciami rozšíriť našu ponuku elektrických vozidiel, a umožniť tak ešte väčšiemu počtu zákazníkov znížiť uhlíkové emisie,“ vysvetľuje Roger Alm – prezident Volvo Trucks.

Mestské komunálne vozidlá majú štandardne nízku kabínu s nízkou podlahou a nastupovaním a vylepšeným výhľadom z kabíny do všetkých strán. Nízka poloha pri riadení ponúka vodičovi výborný výhľad a kontrolu nad okolím. Volvo FM Low Entry dostalo za svoju viditeľnosť z pozície vodiča 5 hviezdičiek podľa normy Direct Vision, ktorá hodnotí ťažké vozidlá jazdiace v Londýne. Norma nadobudne účinnosť vo štvrtom štvrťroku 2024.

Model Volvo FM Low Entry je univerzálny, Volvo umožňuje prispôsobiť ho špecifickým potrebám rôznych prepravných úloh, ako je odpadové hospodárstvo, distribúcia či stavebníctvo. Základom FM Low Entry je Volvo FM, ktorá bola znížená a posunutá dopredu. Nízko položený vstup a rovná podlaha uľahčujú nastupovanie a vystupovanie. Priestranný interiér je prispôsobený pre prepravu do štyroch osôb.

Tri sedadlá pre cestujúcich sú umiestnené v zadnej časti kabíny, mimo zorného poľa vodiča. Vozidlo je vybavené systémom Volvo dynamické riadenie, pre ľahšie riadenie a nižšie vibrácie. Volvo FM Low Entry je v ponuke s novým pokročilým kamerovým monitorovacím systémom (Camera Monitor System). Jeho sériová výroba začne v druhom kvartáli 2024. Nový model sa bude najskôr predávať v Európe.

Zdroj
transport.sk
Editor
Viliam Bujna, zdroj: Volvo Trucks

Prečítajte si aj

Back to top button