Cestná doprava

Volvo FH16 750 pre špeciálne úlohy na českých železniciach

Volvo Group Czech Republic odovzdalo dva ťahače Volvo FH16 750 českej Správe železníc, štátnej organizácii, určené na prepravu ťažkého nákladu až do 120 ton, najmä na prepravu vyslobodzovacieho tanku VT-72B. Spolu s ťahačmi si Správa železníc prevzala aj návesové podvalníky, na ktorých bude vyslobodzovací tank VT-72B, určeného na technické zásahy na železnici.

Tento špeciál sa využíva na naozaj špecifickú prácu, predovšetkým vyslobodzovanie a likvidáciu veľkých bremien, napríklad vykoľajených vagónov železničných súprav ale pomáhal aj pri likvidácii lávky. Jedna súprava bude slúžiť v Prahe, druhá bude umiestnená v Přerově

Motor D16K má výkon 750 k (FOTO: Volvo Group Czech Republic)

Vlajková loď značky, ťahač Volvo FH16 v konfiguraci 6x4T určený na prepravu nákladu s hmotnosťou až do 120 ton, je vybavený motorom D16K 750 k s trojstupňovou motorovou brzdou VEB+, spojenou s hydraulickým retardérom, s automatizovanou prevodovkou I-Shift s plazivými rýchlostnúmi stupňami.

Obslužný personál bude mať pohodlnejšiu a menej náročnú prácu s vozidlom vďaka Volvo Dynamic Steering, vrátane osobného nastavenia a podpore stability, ktorá výrazne znižuje fyzickú námahu vodiča. Diaľkové ovládanie funkcií vozidla – Work Remote Control je takisto nemalým pomocníkom pri náročných zákrokoch.

Jedno vozidlo bude umiestnené v Prahe, druhé v Přerove (FOTO: Volvo Group Czech Republic)

Nezabudlo sa na bezpečnosť, ktorá je jedným z hlavných nosných prvkov spoločnosti Volvo Trucks. Oba ťahače majú Systém varovánia pred kolíziou, Kontrolu jazdného pruhu s asistenciou, Adaptívny tempomat, Systém podpory pri zmene jazdného pruhu vrátane kontroly mŕtveho uhla a Podporu pozornosti vodiča.

Teleskopický náves NOOTEBOOM MULTITRAILER MCO-73-04V so 4 riadenými nápravami dodala firma Zrůst Trailers s.r.o. Všetku techniku, úpravy a vybavenie vozidel uskutočnilo servisné stredisko Volvo Trucks v Prahe-Čestliciach a jedno vozidlo tu bude aj servisované.
Spoločnoť Správa železníc, štátna organizácia zabezpečila aj profesionálne odovzdanie vrátane preškolenia vodičov, ktorí si vozidlo počas skúšobných jázd nemohli vynachváliť a to nielen vďaka vysokému komfortu, ale aj vďaka jeho úspornej jazde. Školitelia Volvo Trucks – Vladimír Myslík a Miroslav Brust zabezpečili odovzdanie a preškolenie posádky v Prahe aj v Přerove. ”Vodiči a strojníci prešli nielen školením obsluhy vozidla Volvo, ale aj zaškolením ako ovládať celú jazdnú súpravu naloženú vyslobodzovacím tankom,” hovorí Miroslav Brust, školiteľ vodičov Volvo Trucks.

Teleskopický náves NOOTEBOOM MULTITRAILER MCO-73-04V má 4 riadené nápravy (FOTO: Volvo Group Czech Republic)

Prečítajte si aj

Back to top button