Cestná doprava

Vo Veľkej Británii sú stále uviaznuté stovky vodičov nákladných vozidiel

Stovky nákladných vozidiel zostali uväznené v obrovských kolónach v prístave Dover. Francúzsko uzavrelo svoje hranice pre ľudí a tovar prichádzajúci z Veľkej Británie, pretože sa obava ďalšieho šírenia zmutovaného koronavírusu. Kamionisti zostali so svojimi vozidlami uväznený na krajoch diaľnice smerujúcej do prístavu. Mnohí z nich vyjadrili hnev a rozčarovanie nad aktuálnou situáciou.

Ministerka vnútra Spojeného kráľovstva Priti Patel pre BBC povedala, že na hlavnej diaľnici smerom do prístavu Dover je v kolóne za sebou zoradených asi 650 nákladných vozidiel, 873 bolo odklonených na neďaleké letisko, ktoré dočasne slúži ako parkovisko. Podľa informácií priamo z miesta je však počet vozidiel uviaznutých na diaľnici ešte vyšší. „Počuli sme o tom a môžeme potvrdiť, pretože sme prešli pozdĺž diaľnice, že tam je viac ako 900 nákladných vozidiel,“ povedala pre portál DW.com korešpondentka Charlotte Chelsom-Pill. Jedným z navrhovaných riešení, ako riešiť situáciu a opäť rozhýbať dopravu medzi Veľkou Britániou a Francúzskom by bolo testovanie vodičov, to by však znamenalo aj ďalšie zdržanie. „Otázkou je, ako dlho tu zostanú vodiči uviaznutí?“ hovorí Charlotte Chelsom-Pill. Letecké spojenie s Veľkou Britániou už prerušilo viac ako 20 krajín, vrátane mnohých európskych štátov.

Situácia priamo na mieste

Aktuálne dianie sa priamo dotklo aj mnohých slovenských a českých profesionálnych vodičov nákladných vozidiel a dodávok. Navzájom sa informujú a snažia sa pomôcť si aj cez facebookové skupiny Som profivodič a nehanbím sa za to…, Československí kamionisti, Kamionisti SK/CZ a pomoc ponúkajú aj Slováci žijúci v Anglicku, cez stránku Angels of the Roads.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=707272106594542&id=247040075951083

Veľká Británia a Francúzsko rokujú

Britský premiér Boris Johnson sa snaží urýchlene dosiahnuť dohodu, ktorá by umožnila znovuobnovenie dopravy a toku tovarov. V Británii sa stupňujú obavy z nedostatku niektorých potravín. Pred týmto varovali aj mnohí predajcovia v Británii. Rokuje sa aj o obnovení nákladne železničnej dopravy a mnohí dúfajú, že k dohode dôjde už počas utorka (22.12.). Štyridsaťosemhodinová blokáda vstupu do Európy cez La Manche prišla v čase, kedy sa mnohé spoločnosti snažili dostať do Európy produkty ešte pred hroziacim Brexitom bez dohody, ktorý môže prísť po 31.12.2020, kedy skončí platnosť prechodného obdobia. K dohode medzi EÚ a Veľkou Britániou ohľadom voľného obchodu zatiaľ nedošlo.

Zdroj
transport.sk
Editor
BBC, France 24. FOTO: iru.org

Prečítajte si aj

Back to top button