Cestná doprava

Vláda schválila dodatok k slovensko-maďarskej dohode o mostoch na hraniciach

Vláda v stredu schválila dodatok k dohode medzi Slovenskom a Maďarskom o prevádzkovaní, údržbe a rekonštrukcii cestných hraničných mostov a úsekov hraničných ciest na spoločnej štátnej hranici.

Dodatkom sa určí, pre ktoré mostné objekty a úseky hraničných ciest na spoločnej slovensko-maďarskej štátnej hranici zabezpečuje prevádzku, údržbu a rekonštrukciu určená zmluvná strana na vlastné náklady.
Náklady na rekonštrukciu mostných objektov zmluvné strany znášajú spoločne, rozdelené medzi sebou v rovnakom pomere.

„Slovenská strana bude zabezpečovať údržbu mosta pre peších a cyklistov nad riekou Dunaj medzi obcami Dobrohošť na území Slovenskej republiky a Dunakiliti na území Maďarska a mosta nad riekou Ipeľ medzi obcami Vrbovka na území Slovenskej republiky a Őrhalom,“ priblížilo Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR v predkladacej správe.

Vykonávanie dodatku k dohode bude financované z rozpočtu Vodohospodárskej výstavby a z vlastných zdrojov obce Vrbovka s podporou Banskobystrického samosprávneho kraja. Návrh dodatku bude mať negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy, výdavky verejnej správy budú kryté.

Na vypracovaní dodatku sa zmluvné strany dohodli vzhľadom na uzavretie nových medzivládnych dohôd o výstavbe nových mostov, a to mosta nad riekou Ipeľ medzi obcami Vrbovka na území SR a Őrhalom na území Maďarska, mosta pre peších a cyklistov nad riekou Dunaj medzi obcami Dobrohošť na území Slovenska a Dunakiliti na území Maďarska, mosta nad riekou Ipeľ medzi obcami Ipeľské Predmostie na území SR a Drégelypalánk na území Maďarska.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button