Cestná doprava

Šťastných sedem pre TransPlus Slovensko

Spoločnosť Mercedes-Benz Slovakia odovzdala sedem ťahačov Mercedes-Benz Actros svojmu dlhodobému partnerovi, spoločnosti TransPlus Slovensko, ktorá sa špecializuje na prepravu sušených sypkých surovín a materiálov prepravovaných v silo návesoch. Vo svojom podnikaní sa TransPlus Slovensko spolieha výhradne na vozidlá od značky Mercedes-Benz.

Spoločnosť TransPlus Slovensko vznikla v roku 1997 a svoje služby poskytuje zákazníkom po celej Európe. Bola jednou z prvých firiem, ktoré začali využívať systém FleetBoard a využíva ho dodnes. „Jedným z dôvodov, prečo dlhodobo prevádzkujeme vozidlá Mercedes-Benz je hlavne rozsiahla servisná sieť, ktorá pokrýva nielen Slovensko, ale aj ďalšie krajiny, ako Rakúsko, Česká republika alebo Maďarsko, kam denne dopravujeme stavebné hmoty. Oceňujeme tiež rýchlu distribúciu náhradných dielov v rámci servisnej siete. V rámci servisnej spolupráce pod programom Complete sa náklady na údržbu a opravy stávajú fixnými a eliminujú tak riziko zvýšených nákladov pre dopravcov v prípade neočakávanej poruchy,“ hovorí riaditeľ TransPlus Slovensko, Michal Novák.

„Ďalším dôležitým dôvodom je úroveň digitalizácie, kedy naše vozidlá vybavené telematickou aplikáciou FleetBoard môžeme nielen sledovať v reálnom čase, ale aj komunikovať s nimi, posielať vodičom objednávky a zbierať ich údaje pre vytvorenie digitálneho záznamu prepravy vozidla priamo v našom informačnom systéme SAP. Výstupom aplikácie FleetBoard je ďalej aj známka za štýl jazdy a spotrebu, ktoré vstupujú do nášho výpočtu bonusov pre vodičov,“ dodáva Michal Novák.

Veľkú obmenu vozového parku zrealizovala spoločnosť TransPlus Slovensko v roku 2018, keď do flotily pridala 28 ťahačov Actros. Najnovšie pribudlo ďalších 7 vozidiel aktuálnej generácie (Actros 5) v bielej farbe a s bohatou výbavou bezpečnostných systémov a asistentov. „V súčasnosti prevádzkujeme 53 ťahačov Mercedes-Benz. V rámci našej skupiny CRH je na prvom mieste bezpečnosť a preto aj jedným z hlavných dôvodov, prečo si zaobstarávame vozidlá Mercedes-Benz, sú ich bezpečnostné a asistenčné systémy, ktoré sú podľa nášho názoru najlepšie na trhu. Tieto systémy pomáhajú vodičovi veľmi efektívne predvídať a riešiť krízové situácie. Zároveň sa nezameriavajú iba na ostatné vozidlá, ale aj na iných účastníkov cestnej premávky, ako sú cyklisti alebo chodci – napr. asistent odbočenia vozidla,“ vysvetľuje Michal Novák.

Okrem bezpečnosti sa však vozidlá Mercedes-Benz vyznačujú aj svojou spoľahlivosťou, nízkymi nákladmi na prevádzku a šetrnosťou k životnému prostrediu a to aj v náročných aplikáciách, akými je preprava sypkých surovín a materiálov. „Za veľké prednosti považujeme nízku spotrebu paliva s nízkou uhlíkovou stopou, dlhé servisné intervaly, ktoré reagujú na zaťaženie vozidla a taktiež možnosť sledovať správcom vozového parku aktuálny stav vozidla, stav náplní, bŕzd, svetiel, tlak v pneumatikách aj na pripojenom návese a pod. vďaka službe Mercedes-Benz Uptime. Vo všeobecnosti oceňujeme spoľahlivosť, ktorá nám dovoľuje garantovať dodanie cementu našim zákazníkom načas,“ hovorí Michal Novák.

Nové vozidlá sú tiež vybavené kompresormi na vyprázdňovanie cisterien s cementom, ktoré dodala a inštalovala spoločnosť Alfimex s.r.o., ktorá sa zaoberá aj dodávkami, montážou a servisom hydraulických systémov. Tá podobne ako značka Mercedes-Benz spolupracuje s TransPlus Slovensko už dlhodobo.

O pohodlie a bezpečnosť vodiča sa v nových ťahačoch Actros starajú okrem bezpečnostných asistentov aj ďalšie moderné technológie, ako aktívny brzdný asistent Active Brake Assist piatej generácie, adaptívny tempomat, systém Predictive Powertrain Control (PPC), či asistent odbočovania chrániaci cyklistov a chodcov pri odbočovaní doprava. Vozidlá sú vybavené aj interaktívnym multimediálnym kokpitom s primárnym 12-palcovým displejom, systémom MirrorCam nahradzujúcim veľké vonkajšie zrkadlá.

Okrem toho vozidlá disponujú aj systémom ESP, airbagom vodiča, kontrolou tlaku v pneumatikách, xenónovými svetlometmi, zadnými svietidlami s technológiou LED, majákmi s technológiou LED priamo z výrobného závodu, hliníkovými diskami, vzduchovým odpružením kabíny, svetelným a dažďovým senzorom, komfortným systémom zamykania či nezávislou a automatickou klimatizáciou. K spoľahlivosti spomenutých moderných systémov prispievajú aj AGM akumulátory.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TS

Prečítajte si aj

Back to top button