Cestná doprava

LNG je dobrá zelená cesta

LNG je dobrá zelená cesta. V Beluši v časti Podhorie sídli dopravná spoločnosť Labant, s. r. o., ktorá si prevzala ďalších 5 ťahačov IVECO S-WAY LNG. S počtom 12 ťahačov na skvapalnený zemný plyn sa tak stáva jedným z najväčších autodopravcov s vozidlami na tento k životnému prostrediu ohľaduplnejší pohon.

Tlak na cestnú dopravu v prechode na nižšie emisie narastá. Elektromobilita v komerčnej doprave je cestou pre krátke trasy v rozvážke v mestskom prostredí. Pre diaľkovú dopravu je zatiaľ najlepšou alternatívou k naftovým pohonom skvapalnený zemný plyn. Veľké skúsenosti s pohonom na skvapalnený plyn má IVECO, ktoré pre oblasť ťažkej nákladnej dopravy ponúka skvelé riešenie v podobe ťahača IVECO S-WAY LNG.
„Vozidlá IVECO S-WAY na palivo LNG už v autoparku máme. A keďže sa nám osvedčili, rozširujeme náš autopark o ďalšie,“ hovorí Jozef Labant, konateľ spoločnosti Labant, s. r. o.

Riešenie pre dopravcov: IVECO S-WAY LNG

„Teší nás, že skúsenosti IVECO s pohonom na skvapalnený plyn sa pretavili do tak dobrého riešenia pre dopravcov na dlhých trasách. A tým riešením je IVECO S-WAY LNG s motorom Cursor 13 NP s objemom 12,9 l, maximálnym výkonom 338 kW (460 k)/1 900 min-1 a maximálnym krútiacim momentom 2 000 Nm/1 100 – 1 600 min-1. Kapacita nádrží nízkeho ťahača na LNG sa teraz zväčšila z 270 kg na 310 kg. Čo umožňuje ešte dlhší dojazd 1300 km. V prípade prevedenia štandardného ťahače s objemom nádrže 400kg dosahujeme dojazd 1600 km. Spoločnosť Labant je naším dlhodobým klientom. A sme radi, že na jej úspechoch v autodoprave sa podieľajú aj vozidlá značky IVECO. Výhody využívania LNG v diaľkovej doprave sú nesporné a použitím bioLNG sú ešte ekologickejšie a úspornejšie,“ hovorí Miroslav Hnat, Business Line Manager – Heavy Range IVECO Slovakia, pri slávnostnom odovzdávaní nových ťahačov IVECO S-WAY LNG.

BioLNG je uhlíkovo (CO2) neutrálny skvapalnený plyn. Je na nerozoznanie od zemného plynu a bez ďalších investícií môže byť využívaný v ekologickej doprave. Na Slovensku máme zatiaľ tri čerpacie stanice na LNG – v Bratislave, Bytči a Prešove. „BioLNG je vysoko udržateľná verzia skvapalneného zemného plynu (LNG) s takmer úplne rovnakým chemickým zložením. Vyrába sa počas procesu anaeróbnej digescie (AD), ktorý rozkladá organickú hmotu (ako je potravinový alebo živočíšny odpad) v bezkyslíkatej nádrži na produkciu bioplynu bohatého na metán,“ vysvetľuje Peter Habo, konateľ Proprietary, dodávateľa bioLNG.

LNG je dobrá zelená cesta

Labant a IVECO

Začiatky autodopravcu Labant sa datujú od roku 1989, keď rodinný podnik založili manželia Labantovci. Firmu naďalej rozvíjajú ich dvaja synovia – Jozef a Andrej. O ekonomiku rodinného podniku sa dodnes stará pani Labantová.

Najväčším zákazníkom v začiatkoch pôsobenia dopravnej spoločnosti bola odevná firma Makyta Púchov, ktorá predurčila smerovanie firmy Labant a s ktorou dodnes spolupracujú. Preprava textilu a konfekcie je teda nosnou službou po celej Európe, prepravujú vo výmenných kontajneroch (od firmy Kerex ich majú 160 – poskytujú aj prenájom kontajnerov) v destináciách, ako sú Nemecko, Španielsko, Škandinávia, Poľsko, Česko a Turecko.

Portfólio služieb postupne rozšírili o špecializovaný autoservis a pneuservis, odťahovú službu v rámci celej SR a EÚ aj o komunálne služby. V roku 1990 k preprave textilu pribudli aj ďalšie komodity vrátane pneumatík. V roku 2003 sa firma transformovala na Labant, s. r. o., s konateľmi Jozefom Labantom, Andrejom Labantom a Martinom Chovancom. Dnes má autodopravca Labant 120 zamestnancov, 80 vozidiel (70 značky IVECO) a 4 odťahové vozidlá. V areáli sa nachádza aj vlastný servis a autoumyváreň. V prevádzke spoločnosti je 12 ťahačov IVECO S-WAY na LNG a teraz prichádza ďalších 15, čo je už veľká flotila.

LNG je dobrá zelená cesta

IVECO verí LNG a bioLNG a predpokladá, že skvapalnený zemný plyn bude ešte minimálne 10 rokov úspešnou alternatívou v diaľkovej cestnej doprave. LNG predstavuje ekologické palivo. Počas spaľovania vypúšťa do ovzdušia oveľa menej znečisťujúcich látok ako uhlie, ropa alebo iné ťažené palivá. Skvapalnený zemný plyn sa navyše čistí – obsahuje 95 % metánu s malým podielom ďalších zložiek (približne 5 %). LNG je preto veľmi čisté palivo bez toxických alebo korozívnych vlastností. Budúcnosť s uhlíkovo neutrálnym CO2 v podobe bioLNG je dobrou perspektívou pre dopravcov, ktorí dôverujú vozidlám IVECO S-WAY LNG.

Zdroj
transport.sk
Editor
VIB

Prečítajte si aj

Back to top button