Cestná doprava

Spoločnosť C. van Heezik Transport sa rozhodla pre 45 nových nákladných vozidiel IVECO LNG

Dopravná spoločnosť C. van Heezik sa rozhodla investovať do budúcnosti a obmeniť takmer celý svoj vozový park nákladných vozidiel, ktorého veľkú časť, zahŕňajúcu 20 nákladných automobilov LNG a 25 nákladných vozidiel na dieselový pohon, nahradí 35 vozidiel IVECO S-WAY a 10 automobilov Stralis. Po dodaní všetkých vozidiel IVECO S-WAY bude mať firma vo svojom parku osemdesiatpercentný podiel nákladných automobilov s pohonom na LNG.

Pán Berend van Heezik s potešením vysvetľuje, prečo sa vedenie firmy rozhodlo pre značku IVECO: „Spoločnosť C. van Heezik si vyskúšala jazdu s predvádzacími vozidlami s pohonom na LNG od rôznych výrobcov za účelom vzájomného porovnania. V tomto ohľade musím konštatovať, že vozidlo IVECO S-WAY obstálo na jednotku. Bezkonkurenčne najlepšie výsledky vykazovalo napríklad v parametroch spotreby paliva a kilometrovom dojazde. Čiastočne z dôvodu vypršania kontraktov na všetky ťahače IVECO a tiež vďaka tomu, že so značkou IVECO Schouten máme už vytvorené pevné väzby, sa vedenie spoločnosti C. van Heezik rozhodlo zadať veľkú objednávku. V minulosti jazdili nákladné automobily s pohonom na LNG prevažne v krajinách Beneluxu, ale teraz, ako verný zákazník značky IVECO, ich využívame aj na zahraničných cestách. Voľba desiatich nákladných automobilov Stralis LNG predstavuje pre spoločnosť C. van Heezik logický krok, pretože vedenie malo v úmysle začať prevádzkovať nové nákladné autá s pohonom na LNG už v roku 2019. Teraz v intenciách svojich inovačných projektov prevádzkujeme deväť vozidiel IVECO S-WAY a kompletný rad automobilov Stralis.“

Pri použití dlhej súpravy LHV sa celková prepravná kapacita zvýši až na 73 europaliet. To pomáha znižovať celkovéý objemu emisií CO2 o 50 % na prepravovanú paletu (FOTO: IVECO)

Výkonné a odolné vozidlo na cestách

Vozidlá IVECO S-WAY a Stralis sú poháňané motorom Cursor 13 s výkonom 460 k a všetky získali certifikát Peak. Kamióny sú vybavené dvoma nádržami LNG s objemom 540 litrov, čo zvyšuje ich dojazd na približne 1 600 km. Navyše, vďaka dvanásťstupňovej automatickej prevodovke Hi-Tronix, hydraulickému retardéru, vzduchovo odpruženému a vyhrievanému sedadlu a volantu potiahnutému koženkou, poskytujú vodičom vysoké jazdné pohodlie. 

Komfort na palube

Všetky nové vozidlá IVECO S-WAY sú vybavené parkovacím kúrením a chladičom, ktoré sú zabudované pod kabínou. Pre svoje pohodlie má vodič na palube k dispozícii aj päťdesiatlitrovú chladničku a mikrovlnnú rúru. Navyše systém Hi-Connect Infotainment s navigáciou TomTom a vstavanou skrinkou Connectivity Box umožňuje vodičovi priamo komunikovať so svojím správcom vozového parku. Dáta sprostredkované týmto systémom poskytujú správcom vozového parku spoločnosti C. van Heezik Transport prehľadné informácie v reálnom čase o aktuálnej polohe vozidla, časoch jazdy a odpočinku, štýle jazdy vodiča, spotrebe paliva a celkovom prevádzkovom stave vozidla.

Vozidlá IVECO S-WAY a Stralis sú poháňané motorom Cursor 13 s výkonom 460 k (FOTO: IVECO)

Obnova parku v C. van Heezik

Táto dopravná spoločnosť so sídlom v Utrechte sa v národnom i medzinárodnom meradle špecializuje na tri hlavné oblasti: tzv. twin logistiku (prepravu automobilovými súpravami s návesom a prívesom), logistiku mraziarenských a papierenských produktov. Kým vozidlá IVECO Stralis rozvážajú mrazené výrobky po krajinách Beneluxu, kamióny IVECO S-WAY sa využívajú v medzinárodnej doprave (v Anglicku, Nemecku, Francúzsku, Španielsku a Švajčiarsku).

Pre obnovu svojho vozového parku nákladných automobilov sa vedenie spoločnosti C. van Heezik rozhodlo nakúpiť dvadsať nových ťahačov s prívesmi, čo umožňuje prepravu 54 paliet v 40 blokoch. Pri použití dlhej súpravy LHV sa celková prepravná kapacita zvýši až na 73 europaliet. Cieľom tohto obchodného zámeru je dosiahnuť zníženie celkového objemu emisií CO2 (aj s pomocou nových vozidiel značky IVECO) o 50 %, počítané na prepravovanú paletu. Okrem toho spoločnosť C. van Heezik prijala program „bye bye diesel“, ktorého cieľom je ukončiť do roku 2023 prevádzku všetkých vozidiel na dieselový pohon.     

Vozidlá IVECO Stralis rozvážajú mrazené výrobky po krajinách Beneluxu (FOTO: IVECO)

Na vozidlách IVECO S-WAY sa pánovi van Heezikovi páči aj ich vzhľad. „Vozidlo IVECO S-WAY má nádherný perfektne vyvinutý vzhľad! Od mnohých vodičov, aj tých, ktorí zostávajú verní značkám iných výrobcov, som sa dopočul, že nové vozidlo IVECO na nich urobilo silný dojem. Okrem toho by som rád spomenul skutočnosť, že IVECO spolupracuje so spoločnosťou Nikola vyvíjajúcou automobily s pohonom na vodu. Všetky vývojové trendy v oblasti spracovania vodíka pozorne sledujeme.“

Prechod na LNG začal pred 7 rokmi

Spoločnosť C. van Heezik rozvíja so značkou IVECO Schouten úspešnú spoluprácu už asi 15 rokov, čo Berend van Heezik okomentoval slovami: „Prvý krok k prechodu z dieselu na LNG sme urobili pred siedmimi rokmi a teraz podnikáme ďalší krok, tentoraz smerom k transformácii vozidiel IVECO LNG, čo znamená, že plánujeme mať vozový park úplne bez dieselových nákladných automobilov. Tým hovorím, že sme pripravení na prechod na vozidlá s pohonom na bio-LNG.“ S týmto druhom pohonu bude firma schopná dosiahnuť zníženie objemov emisií približne o 95 %.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
Tlačová správa

Prečítajte si aj

Back to top button