Cestná doprava

Renault zastavil prevádzku vo svojom moskovskom závode

Renault zastavil prevádzku vo svojom moskovskom závode. Francúzsky automobilový gigant Renault 23. 3. oznámil, že okamžite pozastavuje prevádzku vo svojom moskovskom závode po tom, čo Kyjev vyzval na bojkot firmy za to, že zostáva v Rusku.

Renault uviedol tiež, že zvažuje „možnosti“ pre ruskú automobilku AvtoVAZ, v ktorej má kontrolný podiel.
Francúzska automobilová skupina zároveň znížila svoj finančný výhľad v roku 2022. Najnovšie odhaduje prevádzkovú maržou na úrovni približne 3 % namiesto 4 %. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v stredu vyzval na globálny bojkot Renaultu pre jeho odmietnutie opustiť ruský trh po invázii na Ukrajinu.

„Renault sa odmieta stiahnuť z Ruska,“ napísal Kuleba na sociálnej sieti Twitter. „Vyzývam zákazníkov a firmy na celom svete, aby bojkotovali skupinu Renault.“ Renault vo svojom vyhlásení vydanom neskôr v stredu uviedol, že „aktivity skupiny v jeho výrobnom závode v Moskve sú od dnešného dňa pozastavené“.

Renault zastavil prevádzku vo svojom moskovskom závode

Po tomto oznámení Kuleba na Twitteri uviedol, že víta „vyhlásenie Renaultu o zastavení priemyselných aktivít v Rusku“. A označil ich za „zodpovedný krok na pozadí pokračujúcej ruskej barbarskej agresie proti Ukrajine“. Renault, v ktorom má svoj podiel aj francúzsky štát, minulý mesiac po ruskej invázii zastavil výrobu vo svojom závode neďaleko Moskvy pre problémy s logistikou. Ale začiatkom tohto týždňa ju obnovil. Ruská automobilka AvtoVAZ je súčasťou skupiny Renault-Nissan, pričom francúzska spoločnosť v nej vlastní 69-percentný podiel.

Západní výrobcovia automobilov začali v Rusku montovať autá v priebehu uplynulých dvoch desaťročí, keď tamojšia ekonomika expandovala. Renault má obzvlášť ťažkú pozíciu, pretože investoval do AvtoVAZ spolu s firmou Rostec, štátnym obranným konglomerátom. Riadi ho sankcionovaný blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Pokiaľ ide o podiel v AvtoVAZ, skupina Renault posudzuje dostupné možnosti s ohľadom na súčasné prostredie, pričom koná zodpovedne voči svojim 45 000 zamestnancom v Rusku,“ uvádza sa vo vyhlásení, podľa ktorého spoločnosť dodržiava medzinárodné sankcie voči Rusku.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button